Bramborové placky jako z kamen

Recept nám poslala paní Vlastimila Popková z Českého Těšína. Bramborové placky jsme už sice v Ostravské rozhlasové rodince dělali několikrát. Tento recept je ale v něčem jiný - paní Vlastimila přišla na zajímavý způsob, jak placky připravovat přímo na plotně jako kdysi, i když už doma nemá kamna. Ve svém dopise píše, že tyto bramborové placky pekla její maminka v Karolince na Valašsku na podzim z čerstvě vyoraných brambor.

Suroviny:
- 1 kg brambor
- 1vejce
- 100 g mouky (trochu polohrubé a trochu špaldové)
- 2 lžíce mléka
- sůl
- švestková nebo bezinková povidla, případně sádlo se škvarkami (podle chuti)

Postup:
Na plackovém struhadle, to je to s ostrými hroty, nastrouháme brambory, přidáme vejce, trochu mouky, trochu mléka, aby těsto nezčernalo, osolíme a pečeme na rozpálené plotně kamen.

Pokud ovšem nemáme doma kamna s plotnou, můžeme využít nápadu paní Vlastimily. Sehnala si plát z plotny starých kamen, položí ho přes dva hořáky plynového sporáku a placky z této improvizované plotny jsou prý jako z maminčiných kamen!

Opečené placky mažeme povidly, jindy zase sádlem se škvarkami, podle chuti. Můžeme také dát placky do mísy a prolít je smetanou, i takto prý někdy tyto placky maminka paní Vlastimily připravovala.

Přejeme dobrou chuť!

Autorce dnešního receptu posíláme odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.