Gentleman silnic

16. červenec 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Statistiky jsou neúprosné. Jen vloni zemřelo podle policie na českých silnicích 992 řidičů. Nechybělo mnoho a ve výčtu smrtelných tragédií mohla být i nehoda na Josefovském kopci nedaleko Hrabyně na Opavsku. Dva muži tam v říjnu loňského roku zůstali po havárii zaklíněni v autě, které hořelo. Měli ale štěstí.

Taxikář Julius Adámy tehdy nad ránem vezl dvojici klientů ze známé Stodolní ulice domů do Opavy. Vyprávěl, že už z dálky viděl oheň. Chvíli mu ale trvalo, než pochopil, že plameny šlehají z auta, které leží v příkopě převrácené na střeše. Neváhal. Zastavil a vytáhl ze svého vozu hasící přístroj. Vůbec prý netušil, že jsou v autě uvěznění dva lidé, které se mu později za pomoci dvou neznámých lidí podařilo vyprostit. Chvíli poté pak podle něj vůz vybouchl. 33letého taxikář za svůj čin dostal ocenění Gentleman silnic. Určené je právě pro řidiče, kteří pomohou dalším šoférům v nouzi. Když jsem na předávání titulu natáčela, trochu mě vyděsila zkušenost pana Adámyho, který přiznal, že zatímco pomáhal zraněné osádce vozu, kolem projížděli další a další auta. Nikoho nenapadlo zastavit a zeptat se, jestli amatérští záchranáři nepotřebují pomoc. Muži z příběhu pana Adámyho měli velké štěstí, že jel okolo právě on. I když, řidič havarovaného auta je kvůli nehodě v podmínce a za volant nějakou dobu nesmí. Byl opilý a málem zabil sebe i stopaře, který seděl vedle něj. Justice má svá pravidla, ale myslím si, že by tresty za alkohol při řízení měly být mnohem přísnější. Přikláním se k tomu, aby takoví šoféři už nikdy nedostali papíry a strávili nějaký ten čas ve vězení. Jinak budeme my všichni ostatní chtě nechtě neustále hrát ruskou ruletu.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.