Lidé volí nové zástupce do krajského zastupitelstva a Senátu

17. říjen 2008

Ve 14:00 začaly volby do krajského zastupitelstva. Ve Frýdku-Místku, Karviné a v Ostravě-městě se navíc volí i do Senátu. Svůj hlas můžete dnes odevzdat do 22:00 a zítra mezi 08:00 a 14:00. Volby v Moravskoslezském kraji zatím probíhají bez problémů.

Jmenuje se Zora Javorská a je jí 85 let. V centru Ostravy byla u volební urny opět mezi prvními. "Ráno jsem se nalíčila a slavnostně se oblékla, abych k volbám přišla pěkně upravená. Vždycky chodím první volit," říká s úsměvem.

Nejen paní Zora, ale všichni další voliči mají z čeho vybírat. O krajské posty se letos uchází celkem 843 kandidátů a o místa v Horní komoře Parlamentu 17 lidí - v tomto případě z Karvinska, Frýdeckomístecka a Ostravska.

V seznamu volebních místností najdeme i velmi zajímavá místa. Tak třeba v Karviné. Ať už je to stará hasičská zbrojnice a nebo jediná ubytovna v téměř vybydlené části Doly. Jedna z volebních místností je ve Frýdku-Místku i v Osmé základní škole, kde hygienici předčasem vyhlásili kvůli žloutence mimořádná opatření. Dnes už tady panuje klid.

Kromě voleb referendum
Další zvláštností jsou Jakartovice na Opavsku. V místní části Deštné čeká obyvatele kromě voleb i referendum. Vyjadřují v něm názor na otevření blízkého kamenolomu. Starosta obce Miloslav Brodňan potvrdil, že lidé proti těžbě kamene protestují už roky. Referendum je pro něj jediným momentálním řešením.

"Zastupitelstvo obce se o výsledek tohoto referenda bude opírat. Počítám s tím, že referendum určitě na sto procent ten záměr zamítne," míní starosta.

S urnou za voličem
Hlasovat můžete i v případě, že se do volební místnosti z nějakého závažného důvodu nedostanete. Jde hlavně o lidi se zdravotním postižením, říká předseda jedné z volebních komisí v Opavě Jan Šindler. O přenosnou urnu je tady velký zájem.

"Naše volební komise půjde s přenosnou volební urnou v sobotu v devět hodin ráno do domova důchodkyň, kde bude na ni čekat asi čtyřicet zájemkyň, které by jinak do volební místnosti nemohly přijít," dodává Šindler.

O speciální službu mobilních volebních uren požádala většina nemocnic v kraji a také desítky zařízení pro seniory.

autoři: ada , mrk , š.iva , Michal Schoffer
Spustit audio

Více z pořadu