Mazanec
U paní Aničky z Frýdku-Místku nesmí na Velikonoce chybět mazanec. Už asi 20 let ho paní Anička peče podle receptu, který tehdy našla v časopise – a tak se jí osvědčil, že u něj zůstala. Množství surovin je na dva mazance a to jí vyhovuje, protože ten první prý vždy zmizí u nich doma prakticky hned.
Suroviny:
- 200 g másla
- 100 g rozinek
- 2 lžíce rumu
- 60 g droždí
- 1 vanilkový cukr
- 1 kg polohrubá mouka
- 1/2 lžičky soli
- 4 žloutky
- 200 g cukru krupice
- 1 lžička citronové kůry
- 400 ml vlažného mléka
na ozdobu:
- cukr moučka
- 4 lžíce mandlových plátků
- na potření 1 vejce
Postup:
1. Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple kynout.
2. Zbytek mouky, cukru, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smícháme v míse nasucho. Potom přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.
3. Rozdělíme na dva díly, vytvarujeme bochánky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.
4. Potom potřeme oba bochánky rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby.
5. Pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30 až 40 minut.
6. Vychladlé mazance před rozkrájením pocukrujeme.
Děkujeme paní Aničce za recept, přejeme jí pěkné Velikonoce a posíláme dárek – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka