Jablečný koláč se cidrem – recept cukrářky Dagmar Malé

Vařte s námi

Nedělní dopolední chvilka s dobrým jídlem ‚Vařte s námi‘ dnes patří receptu na jablečný koláč, který voní po skořici a vláčnost mu dodává trocha podmáslí i cideru.

Cider (čti sajdr) je jablečné víno vyráběné řízeným kvašením jablečného moštu. A právě tato surovina nebude chybět v jablečném koláči, který může zpestřit i vaši sbírku receptů. Upečeme si jej společně s ostravskou cukrářkou Dagmar Malou, která své koláče, buchty, dorty i cukroví servíruje pod značkou Sugar Ma Ma (viz audio záznam rubriky Vařte s námi).

Suroviny:
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
- 150 g cukru krystal + na posypání
- 50 ml medu
- 4 až 5 jablek
- 3 vejce
- 100 ml cideru
- 100 ml podmáslí
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 lžička skořice

Jablečný koláč se ciderem

Příprava:
Ve větší míse vyšleháme pomocí kuchyňského robotu nebo ručního šlehače cukr, med a tekuté ingredience – vejce, rozpuštěné máslo, podmáslí a cider. Do druhé mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a skořici. Sypkou směs přidáme do velké mísy a vše společně dobře promícháme.

Jablka si očistíme – vykrajovátkem je zbavíme jadřince a oloupeme – a rozkrojíme na dvě části. Každou polovinu jablka pak v tenkých řezech shora nařízneme, ale nedokrojíme.

Těstem naplníme kulatou, máslem vymazanou formu, na těsto klademe poloviny naříznutých jablek. Shora je ještě pře pečením lehce posypeme krystalovým cukrem, který teplem zkaramelizuje.

Koláč vložíme do trouby rozehřáté na 175 °C a pečeme zhruba 20 minut. Zda je koláč správně propečený, zkontrolujeme na závěr špejlí, na kterou se těsto nesmí lepit.

Jablečný koláč můžeme podávat samotný, anebo spolu s kysanou smetanou, zmrzlinou či šlehačkou.

autor: čan