Zákusek ‚Pohádka mládí‘

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Emilie z Opavy a je to recept na zákusek – paní Emilka ho nazvala Pohádka mládí. Je to zákusek pečený na plechu s vyšším okrajem.

Suroviny:
- 7 vajec
- 200 g cukru krupice
- 70 g mletých ořechů
- 30 g kakaa
- 100 g polohrubé výběrové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 0,5 litru mléka na uvaření pudinku
- 2 dl rumu
- 2 vanilkové cukry
- 1 vanilkový pudink
- 1 máslo
- 1 Hera
- 1 žloutek do krému
- 1 hrnek mléka na namáčení piškotů
- 1 a půl sáčku kulatých piškotů
- 2 citronové polevy
- čokoláda na vaření

Postup:
1. Piškot
Ze sedmi bílků ušleháme tuhý sníh, pak přidáme cukr krupici, sedm žloutků, mleté ořechy, kakao, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Upečeme na pečícím papíru, nebo na dobře vymazaném a moukou vysypaném plechu.

2. Krém
Necelý půllitr mléka, vanilkový cukr a vanilkový pudink uvaříme a necháme vychladit. Dále utřeme máslo a Heru, k nim přidáme 1 žloutek, skleničku rumu (0,5 dl) a uvařený vychladlý pudink a vypracujeme krém.

3. Další postup
Upečený piškot necháme pořádně vychladit (nejlépe když ho upečeme den předem) a necháme na plechu. Potřeme ho polovinou krému. Do hlubokého talíře si nalejeme hrnek mléka a 3 skleničky rumu (1,5 dl). Postupně po malých dávkách namáčíme do této směsi piškoty (1 a půl sáčku na celý plech). Namočíme je ale jen na malou chvilku a rychle je zase vyndáme, aby se moc nerozmočily, a zatlačíme je lehce do krému půlkulatou stranou, rovná bude na povrchu. Piškoty klademe vedle sebe, až zaplníme celý plát. Pak na ně natřeme zbytek krému a necháme ztuhnout. Na ztuhlý povrch krému pak rozetřeme 2 citronové polevy, uděláme z roztavené čokolády proužky po celém plechu a nožem s tupou stranou vytvoříme pruhy přes celý plech. Nůž je vždy v opačném směru než předchozí pruh. Jak píše paní Emilka, tím se vytvoří tzv. cukrářský mramor. Pak už jen necháme ztuhnout a krájíme na kostky.

Přejeme dobrou chuť, paní Emilce děkujeme a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.