O náhradu mzdy hned první den požádaly stovky zaměstnanců ostravské Liberty

17. červen 2024 16:01, aktualizováno

Stovky zaměstnanců ostravské huti Liberty už dnes požádaly o náhradní mzdu za květen. Firma oznámila, že na výplaty nemá peníze a požádala o insolvenci. Přes pět tisíc zaměstnanců je tak odkázaných na pomoc státu. Úřad práce proto svou pobočku otevřel přímo v areálu huti.

Čtěte také

Fronta zaměstnanců se před školicím střediskem huti tvoří už od páté hodiny ráno. Někteří přišli brzy, aby se dostali na řadu mezi prvními. „Pro jistotu a budu mít taky dovolenou příští týden, pak bych to nemohl vyřídit,“ komentuje jeden z pracovníků.

Ve školicím středisku je asi 10 pracovníků úřadu práce. Se všemi příchozími vyplňují žádosti o květnovou výplatu. „Nejprve si ověří zaměstnanci z personálního oddělení, zdali mají všichni potřebné doklady. Pokud něco nemají, tak jim tady vytisknou, co vlastně potřebují – výplatní pásku, smlouvu o zaměstnání. Následně je zaregistruje a až následně jako třetí krok jdou za zaměstnanci úřadu práce, kde už vlastně finálně se to dovyplní,“ popisuje systém žádosti předseda základní organizace OS KOVO Petr Slanina.

Ve frontě dnes ráno čekal i pan Robert, který v huti pracuje 28 let. Stejně jako ostatní se o tom, že nedostane výplatu za květen, dozvěděl ze dne na den. „Kdyby to aspoň řekli předem, ale ne dva dny před výplatou, kde vlastně ti chlapi mají hypotéky. A teď ať se ani nediví, že ti lidi nemají ani chuť něco dělat,“ říká.

Než zvládnou pracovníci Úřadu práce vyřídit přes pět tisíc žádostí, potrvá to déle než týden. Zaměstnancům pak přijdou peníze na účty nejdříve za 30 dní. Do té doby mohou lidé z huti využít bezúročnou půjčku krajského úřadu. Ta lidem jednorázově vyplatí 25 tisíc korun.

Spustit audio

Související