Proč ti můžu pomoct, zpívala kapela ČP8 před lety na Folkovém kolotoči v Ostravě

6. květen 2022

Někteří z těch, kteří hráli nebo hrávali na Folkových kolotočích v Ostravě, už tam bohužel vystoupit nemohou. Vzpomeňme tak na Járu Ježka z ČP8.

„Jára byl těžce nemocný a vlastně díky tomu zpívání přežil asi o patnáct roku déle, než měl, než mu prorokovali lékaři. A bylo to z něho cítit. Teprve s odstupem času jsem si uvědomil, že ta smrt je v skoro každé písničce, že to tam někde je,“ vzpomíná Milan Kaplan, který před lety stál u zrodu Folkových kolotočů.

Do naší rozhlasové rubriky vybral písničku Proč ti můžu pomoct. Jak ji dešifrovat? „Všimněte si, že i tady je ta smrt někde schovaná. On bojoval o ten život do posledního okamžiku a ani jsme to neuvědomili, že je tam poselství, které mluví o jeho láskách, o touze mít děti, žít normálně,“ dodává Kaplan.

Folkový kolotoč byl v 70. a 80. letech minulého století fenoménem a začínal na ní například Jaromír Nohavica. Hrával tam také Karel Plíhal, Petr Lutka s Emilem Pospíšilem, Nerez se Zuzanou Navarovou nebo Pepa Nos. A začátkem června se Folkový kolotoč do Ostravy vrátí.

Spustit audio

Související