Alba roku 2019

Na rok 2019 budeme vzpomínat jako na rok, kdy po 40 letech zanikl prestižní hudební magazín – britský fRoots – a s ním velmi sledovaná anketa o nejlepší album, do které se zapojovalo na 300 odborníků z celého světa, včetně autora tohoto pořadu. K dispozici však máme neméně respektované ankety: World Music Chart Europe, Transglobal World Music Chart a doporučení magazínu Songlines. A z nich jako jasný vítěz vyšel malijský virtuóz na loutnu ngoni Bassekou Kouyaté s albem Miri.

Žádná matematika nenahradí osobní hudební názor, a proto ne každý s výsledky musí nutně souhlasit. Vezměme to ale z té lepší stránky: vedle toho, že vlastní tipy na favority můžeme porovnat s referencemi odborníků a radovat se z toho, že jsme s nimi na stejné hudební vlně, dostane se nám zároveň cenného seznamu doporučených alb, kdy sice propadáme panice, co všechno jsme nestihli naposlouchat, nicméně to k world music patří a patřit bude. V tom spočívá největší kouzlo celoplanetárního hudebního ekosystému.

Tím pádem jistě víte, že se často bavíme o umělcích, které široké publikum vůbec nezná, a v běžných médiích se o nich nedozví. A bez přehánění lze říct, že nám všem hudba, které říkáme world music, vedle potěšení z poslechu pomáhá ujasnit si pohled na svět a naši roli v něm. V mnoha případech totiž dalece překračuje rámec umění.

Představuje nenahraditelnou nositelku důležitých zpráv a vyzývatelku k diskuzi  o problémech, o kterých nemáme ani tušení a přitom bychom měli mít. Od přímých účastníků dění se nám dostává nezkreslených, nemedializovaných a drsných poznatků o setrvávajícím politickém a společenském bezpráví, rasismu a beznadějných situacích lidí ze vzdálených zemí, na které běžně nemyslíme nebo skrze katalogy cestovních kanceláří žijeme v domnění, že v nich panuje ráj na zemi.

Čtěte také

World music, natěsno spojená s multikulturním dialogem, nám také pomáhá zbavit se bez předsudků strachu z neznámého. „Ten plyne z nevědomosti a mám za to, že obavy, jak málo toho o jiných víme, jsou na místě. Proto chcete-li pochopit svět, je nutné se dívat kolem sebe,“ tvrdí David Harrington, lídr Kronos Quartetu.

Když s ním iránské sestry Mahsa a Marjan Vahdatovy vydaly album Placeless, znovu důrazně připomněly úděl íránských hudebnic, kterým islámský náboženský výklad pod tvrdými tresty zakazuje vystupovat na veřejnosti jak sólově, tak v přítomnosti mužů. Dona Onete na albu Rebujo odkryla nebezpečí hrozící brazilské komunitě LGBT, Bassekou Kouyaté znovu a znovu vykresluje aktuální politickou situaci v Mali, zemi zmítající se od roku 2012 ve velkých problémech a Le Trio Joubran vysílá světu vzkaz: nezapomínejte, že my Palestinci sdílíme se všemi stejný měsíc, stejný vesmír a stejné slunce, takže i my máme právo na lásku, radost a sny. 

Přejděme ale k radostnějším zážitkům z uplynulého roku. Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colours of Ostrava, se stala podruhé v historii za Českou republiku Samurajkou, tedy aktérkou sedmičlenné poroty vybírající hudbu na veletrh Womex. Nádherných alb jsme se dočkali od Leyly McCalla nebo zpěvačky Urny z Vnitřního Mongolska. Japonská skupina Minyo Crusaders ohromila originální taneční kombinací tradičních písní min'yō, cumbie a afrobeatu, Altın Gün nám připomněli zlaté časy anatolského psychedelického rocku a zpěvačka Mara Aranda zapomenutou hudbu sefardské diaspory.

Transglobal World Music Chart

1. Bassekou Kouyate & Ngoni Ba – Miri (věnovali jsme se zde)

2. Kronos Quartet, Mahsa & Marjan Vahdat – Placeless

3. Refugees for Refugees – Amina

4. Minyo Crusaders – Echoes of Japan (věnovali jsme se zde)

5. Mara Aranda – Sefarad en el Corazón de Turquía (věnovali jsme se zde)

6. Le Trio Joubran – The Long March (věnovali jsme se zde)

7. Urna Chahar-Tugchi featuring Kroke – Ser (věnovali jsme se zde)

8. AKA Trio – Joy (věnovali jsme se zde)

9. Vardan Hovanissian & Emre Gültekin – Karin

10. Dhafer Youssef – Sounds of Mirrors

 

World Music Chart Europe

1. Mahsa & Marjan Vahdat, Kronos Quartet – Placeless

2. Bassekou Kouyate & Ngoni Ba – Miri

3. Dona Onete – Rebujo (věnovali jsme se zde)

4.Minyo Crusaders – Echoes of Japan

5. Salif Keita – Un Autre Blanc (věnovali jsme se zde)

6. Habib Koite – Kharifa

7. Boban Markovic Orkestar – Mrak

8. Lajko Felix & Volosi – Lajko Felix & Volosi  (věnovali jsme se zde)

9. Jambu E Os Miticos Sons Da Amazonia – Various artists

10. Black Flowe – Future Flora

 

Songlines

1. Bassekou Kouyate & Ngoni Ba – Miri

2. Blick Bassy – 1958 (věnovali jsme se zde)

3. Constantinople & Ablaye Cissoko – Traversées

4. Lajko Felix & Volosi – Lajko Felix & Volosi

5. Kefaya + Elaha Soroor -  Songs of Our Mothers (věnovali jsme se zde)

6. Lakou Mizik – HaitiaNola

7. Lankum – The Livelong Day (věnovali jsme se zde)

8. Our Native Daughters – Songs Our Native Daughters (věnovali jsme se zde)

9. Vildá – Vildaluodda/Wildprint

10.  The Lost Words: Spell Songs – Various Artists

 

Jak to slyšel Jiří Moravčík

1. Rhiannon Giddens & Francesco Turrisi – There Is No  Other (věnovali jsme se zde)

2. Lankum – The Livelong Day (věnovali jsme se zde)

3. Leyla McCalla – The Capitalist Blues (věnovali jsme se zde)

4. Blick Bassy – 1958 (věnovali jsme se zde)

5. Kronos Quartet & Mahsa and Marjan Vahdat – Placeless

6. Dona Onete – Rebujo

7. Elza Soares – Planeta Fome  (věnovali jsme se zde)

8. Kokoko! – Fongola

9. Sarathy Korwar – More Arriving

10. Emel Mathlouthi – Everywhere We Looked Was Burning

Spustit audio