Chlupaté knedlíky paní Žižkové

V sobotních Dobrůtkách jsme se vydali za paní Hankou Žižkovou do Raškovic na Frýdecko-Místecku. Paní Žižková nám prozradila rodinnou recepturu na Chlupaté knedlíky.


Recept na chlupaté knedlíky

Směs na knedlíky
3 kg brambor
2 celé vejce
30 dkg polohrubé mouky
30 dkg hladké mouky
lžíce soli

Chutný mix, který se vmíchá do uvařených knedlíků
25 dkg dobré slaniny
40 dkg kyselého zelí
4 celá vajíčka

Příprava:
Smícháme ingredience na směs chlupatých knedlí. Těsto protřeme přes síto na knedlíky a vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Poté hotové knedlíky smícháme s připravenou směsí.
Chutný mix - slaninu si rozdělíme na dvě části. V jednom kastrůlku se slaninou dusíme zelí a do druhého hrnce přidáme 4 celá vejcem, osolíme. Až je zelí měkké smícháme část hotových knedlíků se zelím. Druhou část smícháme s vajíčkem.

Recept je pro 6 až 8 porcí. Příprava 1 hodina 30 minut.


Sobotní Dobrůtky si můžete také poslechnout...

autor: Jana Hovjacká

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.