Kachní prsa na zelené rýži a salát s ovčím sýrem

V prvních květnových Dobrůtkách jsme vařili na Hukvaldech. Šéfkuchař restaurace U námořníka Petr Eliáš uvařil kachní prsa na zelené rýži. A jako přílohu připravil salát s ovčím sýrem.


Kachní prsa na zelené rýži

Kachní prsa si lehce nasolíme a posypeme bylinkami (tymián, rozmarýn), přidáme na plátky nakrájený česnek, olivový olej a trošku sóje. Uvaříme si rýži. Po třech hodinách dáme maso na rozpálenou pánev bez tuku a opékáme z obou stran. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Když se maso zatáhne, opékáme asi 3 minuty a poté vložíme do trouby na 7 minut.

Zelená rýže

Na pánvičce rozehřejeme máslo, posypeme jarní cibulkou, orestujeme. Přidáme medvědí česnek a čerstvý špenát a opět restujeme. Přiložíme rýži a promícháme, lehce osolíme a zalijeme smetanou ke šlehání, necháme na chvilku odstát.


Z trouby vytáhneme kachní prsa a nakrájíme je na plátky. Zelenou rýži dáme do středu předehřátého talíře. Na rýži klademe plátky masa. Na závěr ozdobíme čerstvými bylinkami, tymiánem a rozmarýnem.


Jarní salát s ovčím sýrem

Směs trhaných salátů - ledový salát, lolo rosso, dubový salát a rukolu natrháme na kousky. Přidáme nakrájené ředkvičky, rajčata a zalijeme jogurtovou zálivkou. Nakrájíme plátky ovčího sýra a přidáme do salátu, ozdobíme bylinkami.


Jogurtová zálivka

Řecký jogurt smícháme s čerstvými bylinkami (pažitka, kopr), přidáme špetku soli, olivový olej a lehce dochutíme cukrem.

autor: Jana Hovjacká