Kachní prsa na zelené rýži a salát s ovčím sýrem
V prvních květnových Dobrůtkách jsme vařili na Hukvaldech. Šéfkuchař restaurace U námořníka Petr Eliáš uvařil kachní prsa na zelené rýži. A jako přílohu připravil salát s ovčím sýrem.
Kachní prsa na zelené rýži
Kachní prsa si lehce nasolíme a posypeme bylinkami (tymián, rozmarýn), přidáme na plátky nakrájený česnek, olivový olej a trošku sóje. Uvaříme si rýži. Po třech hodinách dáme maso na rozpálenou pánev bez tuku a opékáme z obou stran. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Když se maso zatáhne, opékáme asi 3 minuty a poté vložíme do trouby na 7 minut.
Zelená rýže
Na pánvičce rozehřejeme máslo, posypeme jarní cibulkou, orestujeme. Přidáme medvědí česnek a čerstvý špenát a opět restujeme. Přiložíme rýži a promícháme, lehce osolíme a zalijeme smetanou ke šlehání, necháme na chvilku odstát.
Z trouby vytáhneme kachní prsa a nakrájíme je na plátky. Zelenou rýži dáme do středu předehřátého talíře. Na rýži klademe plátky masa. Na závěr ozdobíme čerstvými bylinkami, tymiánem a rozmarýnem.
Jarní salát s ovčím sýrem
Směs trhaných salátů - ledový salát, lolo rosso, dubový salát a rukolu natrháme na kousky. Přidáme nakrájené ředkvičky, rajčata a zalijeme jogurtovou zálivkou. Nakrájíme plátky ovčího sýra a přidáme do salátu, ozdobíme bylinkami.
Jogurtová zálivka
Řecký jogurt smícháme s čerstvými bylinkami (pažitka, kopr), přidáme špetku soli, olivový olej a lehce dochutíme cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka