Šohajky a mandlové řezy

Pro recept jsme se nevydali daleko - konkrétně do Ostravy-Poruby k naší posluchačce Vlastě. Dobrůtky jsme tentokrát provoněli jak jinak než čerstvě upečeným cukrovím. Nabízíme vám recept na mandlové řezy nebo šohajky.


Šohajky

Čokoláda:
100 g kakaa,
180 g 100% tuku
100 g moučkového cukru

Máslo rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kakao a cukr a vše spojíme dohromady. Ještě než nám čokoláda ztuhne, vlijeme na dno do papírových košíčků.

Rumová náplň:
1 dl rumu
cukr
70 g tuku
100 g ořechů

Rum, cukr a namleté ořechy utřeme s cukrem. Vznikne nám hmota, kterou po lžičkách přidáváme do košíčků. Zbylou čokoládu nalijeme do košíčků, aby byly zcela naplněné.


Mandlové řezy

200 g hladké mouky
100 g mandlí
100 g moučkového cukru , 1 balíček vanilkového cukru
200 g tuku
rybízová marmeláda
Na polevu: 2 žloutky, 70 g cukru

Mouku a cukr prosijeme dohromady, přidáme tuk a umleté mandle a vše spojíme do těsta. V ledničce ho necháme alespoň hodinu odpočinout. Po té těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme do tvaru obdélníku silném asi 3 mm. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 12 minut. Po vychladnutí obě půlky spojíme dohromady pikantní marmeládou a polijeme polevou ze dvou žloutků a cukru. Podélně rozkrojíme a nakrájíme šikmé řezy.

autor: Dominika Rojtová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.