Řecký salát, tzatziky a mousaka

Středozemní lehká kuchyně patří v současné době k těm nejoblíbenějším. Pokud vyrazíte do Řecka, určitě se nevyhnete takovým jídlům jako je mousaka, tzatziky nebo řecký salát. S námi ale máte příležitost naučit se připravit tyto pochoutky i sami doma.Od šéfkuchaře ostravské restaurace El Greco se totiž dozvíte tradiční postup.



Řecký salát (pro 2 osoby)

Suroviny:
4 rajčata
Okurka
Paprika
Červená cibule
Řecké olivy
Feta sýr
Olivový olej
Bílý vinný ocet
Oragano

Postup:
Zeleninu nakrájíme a opatrně promícháme s olivovým olejem a vinným octem. Nahoru položíme feta sýr, pokapeme olivovým olejem, posypeme oreganem a přidáme řecké olivy.


Tzatziky (pro 2 osoby)

Suroviny:
300g řeckého jogurtu
1 okurka
1-3 stroužky česneku
olivový olej
pepř, sůl

Postup:
Nastrouháme okurku, dokonale jí vymačkáme a v misce smícháme s řeckým jogurtem. Přilijeme kvalitní olivový olej, česnek, opepříme a osolíme. Všechno postupně promícháme a před podáváním připravíme do misek nebo talířků a ozdobíme olivou .


Mousaka (1 zapékací miska)

Suroviny:
250g mletého hovězího masa
2 cibule
1 lilek
2 rajčata
olivový olej
2 brambory
mléko
hladká mouka
máslo na bešamelovou omáčku
mletá skořice
muškátový oříšek
pepř
sůl
sladkolistá petržel

Postup:
Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 minut odležet a na pánvi na sucho opečeme. Nasekanou cibuli zpěníme na olivovém oleji. Přidáme maso a opečeme. Přimícháme petrželku a rajčata, osolíme a opepříme a přidáme skořici. Dusíme 15 minut. Oloupané brambory nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi. Troubu předehřejeme na 180 - 200 °C. Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko a přidáme muškátový květ, osolíme a opepříme. Do vymaštěného pekáčku na dno poklademe brambory, navrstvíme maso a plátky lilku. Zalijeme bešamelovou omáčkou. Pečeme asi 50 minut dozlatova

autor: Dominika Rojtová