Šohajky a mandlové řezy
Pro recept jsme se nevydali daleko - konkrétně do Ostravy-Poruby k naší posluchačce Vlastě. Dobrůtky jsme tentokrát provoněli jak jinak než čerstvě upečeným cukrovím. Nabízíme vám recept na mandlové řezy nebo šohajky.
Šohajky
Čokoláda:
100 g kakaa,
180 g 100% tuku
100 g moučkového cukru
Máslo rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kakao a cukr a vše spojíme dohromady. Ještě než nám čokoláda ztuhne, vlijeme na dno do papírových košíčků.
Rumová náplň:
1 dl rumu
cukr
70 g tuku
100 g ořechů
Rum, cukr a namleté ořechy utřeme s cukrem. Vznikne nám hmota, kterou po lžičkách přidáváme do košíčků. Zbylou čokoládu nalijeme do košíčků, aby byly zcela naplněné.
Mandlové řezy
200 g hladké mouky
100 g mandlí
100 g moučkového cukru , 1 balíček vanilkového cukru
200 g tuku
rybízová marmeláda
Na polevu: 2 žloutky, 70 g cukru
Mouku a cukr prosijeme dohromady, přidáme tuk a umleté mandle a vše spojíme do těsta. V ledničce ho necháme alespoň hodinu odpočinout. Po té těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme do tvaru obdélníku silném asi 3 mm. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 12 minut. Po vychladnutí obě půlky spojíme dohromady pikantní marmeládou a polijeme polevou ze dvou žloutků a cukru. Podélně rozkrojíme a nakrájíme šikmé řezy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka