Šohajky a mandlové řezy

Pro recept jsme se nevydali daleko - konkrétně do Ostravy-Poruby k naší posluchačce Vlastě. Dobrůtky jsme tentokrát provoněli jak jinak než čerstvě upečeným cukrovím. Nabízíme vám recept na mandlové řezy nebo šohajky.

  • Dobrůtky: Šohajky a mandlové
    řezy
    " style="">
    Dobrůtky: Šohajky a mandlové
    řezy
    " style="">
    Dobrůtky: Šohajky a mandlové
    řezy
0:00
/
0:00


Šohajky

Čokoláda:
100 g kakaa,
180 g 100% tuku
100 g moučkového cukru

Máslo rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kakao a cukr a vše spojíme dohromady. Ještě než nám čokoláda ztuhne, vlijeme na dno do papírových košíčků.

Rumová náplň:
1 dl rumu
cukr
70 g tuku
100 g ořechů

Rum, cukr a namleté ořechy utřeme s cukrem. Vznikne nám hmota, kterou po lžičkách přidáváme do košíčků. Zbylou čokoládu nalijeme do košíčků, aby byly zcela naplněné.


Mandlové řezy

200 g hladké mouky
100 g mandlí
100 g moučkového cukru , 1 balíček vanilkového cukru
200 g tuku
rybízová marmeláda
Na polevu: 2 žloutky, 70 g cukru

Mouku a cukr prosijeme dohromady, přidáme tuk a umleté mandle a vše spojíme do těsta. V ledničce ho necháme alespoň hodinu odpočinout. Po té těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme do tvaru obdélníku silném asi 3 mm. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 12 minut. Po vychladnutí obě půlky spojíme dohromady pikantní marmeládou a polijeme polevou ze dvou žloutků a cukru. Podélně rozkrojíme a nakrájíme šikmé řezy.

autor: Dominika Rojtová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.