Bezlepková dieta: Asijská masová směs s rýží

Víte, co je to lepek neboli gluten? Pokud patříte k lidem, kteří trpí takzvanou celiakií neboli alergii na lepek, určitě vám při vyslovení tohoto slova začne v hlavě blikat pomyslné výstražné světlo. Celiakie je totiž úzce spjata s bezlepkovou dietou, která je omezením na celý život. Ale i taková dieta může chutnat.

Bezlepková dieta je založena na příjmu potravin, které neobsahují gluten (lepek). Lepek je obsažen v obilninách, které jsou v České republice nejběžněji pěstovány a používány. Jde o pšenici, ječmen, žito, triticale a většinou se uvádí i oves. Mezi obilniny, které naopak neobsahují lepek, patří kukuřice a rýže. Bezlepková dieta ale není určena pouze lidem trpícím tzv. celiakií. Jíst ji mohou i ostatní. Dá se dokonce říci, že bezlepkové jídlo je díky nahrazování klasické jíšky škroby mnohem zdravější.


Recept na asijskou masovou směs

Suroviny:
Kuřecí nebo krůtí maso (nejlépe z prsou)
Syrová mrkev
Syrové zelí
Žampiony
Mrkev
Olej
Sojová omáčka
Směs koření na bázi kari
Zelený pepř

Postup:
Zeleninu i maso nakrájíme na nudličky, pórek na silnější kolečka a žampiony na plátky. Na rozpáleném tuku orestujeme nejprve mrkev a žampiony, poté přidáme cibuli a maso, zasypeme směsí kari, ochutíme sojovou omáčkou, mírně podlijeme vodou a dusíme. Když je směs dostatečně měkká, přidáme škrobovou moučku rozmíchanou v malém množství studené vody a mícháme směs do zhoustnutí. V okamžiku, kdy směs prochází varem, přidáme na nudličky nakrájené bílé zelí, ale nenecháváme jej úplně změknout. Dochutit opět můžeme sojovou omáčkou, solí a zeleným pepřem.


Recept na přípravu rýže

Suroviny:
2 hrníčky dlouhozrné rýže
3 hrnky vřelé vody
sůl
olej

Postup:
Rýži propláchneme (zbavíme přebytečného škrobu) a necháme okapat. Mezitím dáme vařit vodu a rozehřejeme troubu. V hrnci rozpálíme tuk a na něm orestujeme okapanou propláchnutou rýži. Zalijeme ji odměřeným množstvím vroucí vody a osolíme. Rýži vaříme až do odpaření vody. Poté ji přikryjeme pokličkou a dáme zapéci na 3 až 4 minuty do trouby.

autor: š.iva