Bramborové placky stokrát jinak

Víte, jaké spojení je mezi bramborovými plackami a dobrými skutky? Pravda je trochu netradiční, ale my jsme si v praxi ověřili, že je to možné. V našich Dobrůtkách vám totiž přiblížíme akci, která v závěru léta byla v Pržně na Frýdecko-Místecku. Smažily se tam a ve velkém také pojídaly bramborové placky. Současně placky vydělávaly peníze pro potřebné.


Bramborové placky na hodně velkou rodinnou hostinu

Suroviny:
- 50 litrů strouhaných syrových brambor
- 5 sáčků kmínu
- 5 sáčků majoránky
- 4 sáčky mletého pepře
- 3 kg hladké mouky
- 1litr mléka
- 4 hrsti soli
- 4 polévkové lžíce utřeného česneku
- 40 vajec
- olej
- vepřové sádlo

Postup:
Syrové brambory nastrouháme na hrubším struhadle a přidáme všechny ingredience kromě vajíček. Společně velmi dobře promícháme. Ta nejprve předem našleháme a nakonec ke směsi přidáme také. Smažíme na oleji nebo na sádle nebo dáme trochu sádla a trochu oleje.


Slovenský bramborový salát

Brambory uvaříme v celku a ve slupce. Po mírném vychladnutí, slupku odstraníme, brambory nakrájíme na větší plátky nebo na čtvrtky, můžeme přidat nadrobno nakrájené sladkokyselé okorky a zalejeme speciální zálivkou.
Uzenou slaninu nakrájíme a necháme vyškvařit, zalejeme vodou a společně provaříme, stáhneme plamen, mírně osladíme, přidáme ocet. Ještě horké nalejeme na brambory, přidáme podle chuti sůl a pepř , pořádně promícháme a necháme odležet tak, aby brambory zálivku nasály. Podáváme k čemukoliv, k čemu se hodí běžný bramborový salát.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.