Bramborový placek ‚po našimu‘ a se švestkami

Tradiční českou kuchyni si jen těžko dokážeme představit bez brambor. Dají se připravit na tisíc způsobů - vařené, pečené, jako příloha nebo hlavní jídlo. Pro ověřené recepty jsme se proto vydali do Lašské jizby v Sedlištích, kde dělají doslova neodolatelné bramborové placky. Společně s šéfem restaurace Vladimírem Tomisem vám je nabízíme na dva způsoby – takzvaně „po našimu“ - naslano s kysaným zelím a slaninou a nasladko zapečené se švestkami.


Základní bramborové těsto

Suroviny:
- brambory
- vejce
- polohrubá mouka
- majoránka
- česnek
- černý mletý pepř
- kmín
- sůl

Postup:
Brambory očistíme a nastrouháme nahrubo na struhadle (na 2 placky asi 8 brambor). Přidáme 2 celá vejce, sůl a koření. Vše dobře promícháme a těsto rozdělíme na dvě poloviny – z jedné budeme připravovat placek naslano se zelím a slaninou, ze druhé nasladko se švestkami. Dobrou chuť!


Bramborový placek „po našimu“

Suroviny:
- základní bramborové těsto (popsáno výše)
- domácí škvarky
- anglická slanina
- kysané zelí
- kysaná smetana
- bílý mletý pepř
- mletá sladká paprika
- cibule
- olej

Postup:
Na rozehřátý olej rozetřeme na pánev tenkou vrstvu bramborového těsta, na ni poklademe domácí škvarky a opět dáme vrstvu bramborového těsta. Placek opékáme zvolna z obou stran dozlatova. Mezitím si v misce připravíme směs z kysaného zelí a kvalitní kysané smetany, kterou lehce dochutíme bílým pepřem. Dále si dokřupava opečeme několik plátků anglické slaniny, kterou pak budeme placek zdobit. A stejně tak si dozlatova opečeme několik proužků cibule obalené v hladké mouce s mletou sladkou paprikou a špetkou soli.
A servírujeme – na usmažený bramborový placek klademe vrstvu zelí a smetany, dále opečenou slaninu a cibuli. Talíř můžeme přizdobit například sterilovanými feferonkami.


Bramborový placek se švestkami

Suroviny:
- základní bramborové těsto (viz výše)
- švestky
- strouhaný perník
- moučkový cukr
- olej
- máslo

Postup:
Na rozehřátý olej rozetřeme na pánev vrstvu bramborové těsta. Placek osmažíme z jedné strany dozlatova, ze druhé téměř taky tak. Připravíme si několik švestek, které si rozpůlíme a vypeckujeme. Použijeme švestky čerstvé, kompotované nebo mražené, které si krátce v mikrovlnné troubě předem prohřejeme. Osmažený placek přesuneme na plech, poklademe jej švestkami otočenými slupkami nahoru a zlehka potřeme máslem. Do předehřáté trouby dáme placek na 2-3 minuty dopéct. A servírujeme - placek dáme na talíř, švestky na něm otočíme slupkou dolů - vypadá to lépe - a celý placek shora posypeme strouhaným perníkem a moučkovým cukrem.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.