Carpaccio z červené řepy s uzeným lososem
Carpaccio. Typ jídla, které dostalo jméno po malíři jménem Vittore Carpaccio, má kořeny v Itálii. Oblíbené barvy tohoto umělce - cihlově červená a béžově bílá - totiž připomínaly i vyhlášenou pochoutku, takže se ji tehdejší šéfkuchař rozhodl pojmenovat podle malíře.
Carpacciem můžeme prakticky nazývat vše, co je nakrájeno na tenké plátky a podáváno za syrova v souvislé vrstvě a ochucené nebo doplněné studenou omáčkou. Jedno takové carpaccio si připravíme s šéfkuchařem petrem Dibdiakem a základem pro ně bude červená řepa a losos.
Carpaccio z červené řepy s uzeným lososem
Suroviny:
- červená řepa
- olivový olej
- jablečný (hroznový) ocet
- mletý cukr
- marinovaný losos
- zeleninová obloha
- citron
- toast jako příloha
Postup:
Červenou řepu omyjeme a dáme v celku péci do trouby při 160 stupních asi 60 minut. Poté ji vytáhneme, oloupeme (třeba škrabkou na brambory) a necháme vychladnout. Vychladlou řepu nakrájíme na velmi tenké plátky. Pokud máme doma elektrický kráječ, použijeme ho. Plátky řepy promastíme olivovým olejem, přidáme ocet a trochu mletého cukru a necháme minimálně 2 hodiny v chladu odležet.
Po odležení prokládáme na talíři řepu s plátky lososa, přizdobíme čerstvou zeleninou, plátkem citrónu a podáváme s pečivem, nejlépe s opečeným toastem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.