Celerové maso podle Buchlovských

Máte rádi celer? Zcela jistě velká část z vás na tuto otázku odpoví záporně. Není divu. Tato kořenová zelenina má velmi výrazné aroma a chuť, které každému nevyhovuje. Faktem ovšem je, že je velmi zdravá a obsahuje spoustu živin. Pro recept na jeho speciální úpravu proto tentokrát Ivana Šuláková zajela do Bartošovic na Novojičínsku k Jitce a Čestmírovi Buchlovským. Nechala se pozvat na takzvané "celerové maso", které je skvělou kombinaci chuti vepřového masa a této aromatické zeleniny.


Recept na Celerové maso z rodinného receptáře rodiny Buchlovských

Suroviny:
- 6 plátků vepřového masa
- 500 g celeru
- 0,75 l kečupu
- 350 g tvrdého sýra
- pepř
- sůl
- plnotučná hořčice
- olej nebo sádlo


Postup:
Vepřové maso zbavené kostí naklepeme, poté z obou stran osolíme, opepříme čerstvě umletým pepřem a potřeme z obou stran hořčicí. Na pánvičce rozehřejeme tuk a na něm zprudka orestujeme maso, opět z obou stran. Orestované vepřové plátky dáme na dno pekáčku a zalijeme výpekem z masa.
Zhruba půlkilový celer okrojíme a nastrouháme na hrubším struhadle. Můžeme pochopitelně použít kuchyňský robot, který využijeme na strouhání tvrdého sýra. Na maso v pekáčku rozložíme všechen nastrouhaný celer, zalijeme kečupem a zasypeme najemno nastrouhaným sýrem. Je důležité, aby se jednotlivé vrstvy vždy plně překrývaly. Máte-li celer či sýr opravdu rádi, můžete jej klidně použít více. Totéž platí i o kečupu. Pekáček s navrstvenými surovinami dáme poté zapéci do trouby, kterou předem zahřejeme na 220 st. Celsia. Pečeme zhruba ¾ hodiny. Každá trouba ale peče jinak, takže při rychlém zhnědnutí vrchní vrstvy na teplotě uberte a pečte raději pozvolna a déle.
Celerové maso podáváme s přílohou z brambor. Mohou být vařené, opékané, jako bramborová kaše a výborné jsou i krokety nebo hranolky. Ty vám navíc nedají tolik práce a hotové jsou hned. Jídlo si můžete zpestřit zeleninovou oblohou ve stylu „co dům dá“ nebo použít nějaký sterilovaný zeleninový salát.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.