Chlebové knedlíky

Máte rádi klasickou českou, nebo lépe řečeno - slezskou - kuchyni? V Dobrůtkách jsme se vypravili do Hněvošic na Opavsku, kde jsme získali báječný recept na domácí chlebové knedlíky. Pro jejich přípravu toho nebudeme potřebovat mnoho. V podstatě se dá říci, že si vystačíme s obyčejnými zbytky, kterých máme v kuchyni vždy dost.


Chlebové knedlíky

Suroviny:
- 5 krajíčků staršího chleba
- 2 vejce
- 1 hrnek polohrubé mouka
- 150 g anglická slanina
- 1 větší cibule
- 400 ml teplé vody
- kypřící prášek
- sůl

Postup:
Chleba nakrájený na kostičky namočíme na cca ½ hodiny do teplé vody. Anglickou slaninu nakrájíme na kostky a napolo vysmažíme v rendlíku. Poté přidáme najemno nakrájenou cibuli a společně ještě osmažíme tak, aby cibule byla „skleněná“. Směs necháme vychladnout.
Slaninu a cibuli smícháme se 2 vajíčky, chlebem, polohrubou moku, kypřícím práškem, solí a uhněteme těsto. To poté dáme do jedné větší formy , např. srnčího hřbetu, nebo do formy na tzv. muffiny a zapečeme v troubě. Pokud máme doma mikrovlnku, je všechno mnohem snazší. Těsto ve formě na muffiny necháme tepelně upravovat na nejvyšších výkonu pouhé 2,5-3 minuty, v srnčím hřbetu 5-7 minut.
Knedlíky podáváme s pečeným masem, s omáčkami, ale výborně i samostatně po studenu třeba k pivu.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.