Chlebové knedlíky

Každý týden vám v sobotním čase mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou nabízíme inspiraci pro přípravu vašeho nedělního oběda. A dnes tomu nebude jinak. Chystáte-li se o víkendu své rodině servírovat třeba nějakou dobrou omáčku či pečeni, poslechněte si určitě náš kulinářský pořad s Aničkou Gregořicovou z Hněvošic, která nám připraví domácí chlebové knedlíky.



Recept na chlebové knedlíky

Suroviny:
- 5 krajíčků staršího chleba
- 2 vejce
- 1 hrnek polohrubé mouka
- 150 g anglická slanina
- 1 větší cibule
- 400 ml teplé vody
- kypřící prášek
- sůl


Postup:

Chleba nakrájený na kostičky namočíme na cca půl hodiny do teplé vody. Anglickou slaninu nakrájíme na kostky a napolo vysmažíme v rendlíku. Poté přidáme najemno nakrájenou cibuli a společně ještě osmažíme tak, aby cibule byla „skleněná“. Směs necháme vychladnout.

Slaninu a cibuli smícháme se 2 vajíčky, chlebem, polohrubou moku, kypřícím práškem, solí a uhněteme těsto. To poté dáme do jedné větší formy , např. srnčího hřbetu, nebo do formy na tzv.muffiny a zapečeme v troubě. Pokud máme doma mikrovlnku, je všechno mnohem snazší. Těsto ve formě na muffiny necháme tepelně upravovat na nejvyšších výkonu pouhé 2,5 - 3 minuty, v srnčím hřbetu 5 - 7 minut.

Knedlíky podáváme s pečeným masem, s omáčkami, ale výborně i samostatně po studenu třeba k pivu.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.