Chorvatská kuchyně: Pljeskavica, salát s lososem

Chorvatsko patří pro Čechy k nejvyhledávanějším letním destinacím. Jižní slunce a moře vám prostřednictvím chorvatské kuchyně přináší další vydání magazínu Dobrůtky. V Pizza grilu Istria v Havířově totiž vaří rodilý Chorvat Dragan Svirač, který v našem vysílání servíruje tradiční pokrm z mletého masa zvaný Pljeskavica a také Salát s lososem.


Pljeskavica

Suroviny:

- mleté hovězí maso
- cibule
- mletý pepř
- mletá červená paprika
- sůl olej

Postup:
Hovězí maso pomeleme – na jednu porci potřebujeme 250 gramů masa. V misce k masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a dobře promícháme. Vše osolíme a okořeníme mletou paprikou a pepřem. Pokud chceme dosáhnout pikantnější chuti, přidáme i trochu pálivé papriky nebo chilli. Poté směs vyklopíme na potravinovou fólii a vytvarujeme z ní asi 0,5 až 1 cm tlustou placku. Gril potřeme olejem a rozpálíme jej. Doma můžeme použít teflonovou pánev. Poté placku z fólie překlopíme na pánev a grilujeme z každé strany zhruba 5 minut dozlatova. Pljeskavicu podáváme na chorvatský způsob – společně se zeleninovou rýží, hranolkami, zeleninovým Avarem a s nahrubo nasekanou cibulí.


Salát s lososem

Suroviny:
- losos
- rajče
- okurek
- paprika
- ledový salát
- olivový olej
- čerstvá petrželka
- sůl

Salát s lososem

Postup:
Porci čerstvého lososa, pokud možno bez kůže, lehce osolíme a opékáme ze všech stran na rozpáleném grilu. Než se filet opeče, připravíme si zeleninu – rajče a okurku nakrájíme, ledový salát natrháme na kousky. Vše zlehka v misce osolíme a promícháme s olivovým olejem. Shora salát obložíme lososem nakrájeným na menší kusy, ozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou a podáváme nejlépe s opečeným toustem.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.