Čokoládové cookies

Tradiční americké sušenky cookies si získaly pro svou chuť, vzhled a rychlou přípravu velkou oblibu i u nás. Mohou být vždy po ruce, osladí život, ale poslouží i jako praktická malá svačinka. V dalším vydání magazínu Dobrůtky vám nabízíme jednu z variant cookies. Čokoládové sušenky si můžete připravit podle receptu Mistra Vonky z Dětmarovic.


Čokoládové cookies

Suroviny:

- 250 g másla
- 180 g hladké mouky
- 60 g polohrubé mouky
- 90 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 300 g hořké čokolády
- směs koření (skořice, kardamon, hřebíček)
- jedlá soda

Postup:
Máslo vyndáme z lednice alespoň hodinu předem, aby mělo pokojovou teplotu – ideálně 22 stupňů. Přípravu těsta začneme šleháním másla s cukrem – máslo překrájíme na kusy a s třtinovým cukrem jej v kuchyňském robotu šleháme celkem 15 minut. Nejprve 2 minuty pomalu, dále na vysokou rychlost. Důležitá je délka šlehání, aby nám v míse vznikla jemná a nadýchaná hmota s nepatrnými vzduchovými bublinkami. Do další mísy odvážíme hladkou a polohrubou mouku, přidáme směs jemně namletého koření a vrchovatou lžičku jedlé sody. Sypkou směs pečlivě promícháme. Do hrníčku vyklepneme 2 celá vejce. Poté opět pomocí kuchyňského robota vše smícháme dohromady – nejprve po lžících přidáváme polovinu sypké směsi, nato vajíčka a následuje druhá polovina sypké směsi. Vše šleháme na menší obrátky. Poslední surovinou, kterou jemně vmícháme do těsta, je čokoláda nakrájená na malé kousky. Troubu dáme rozehřát na 210 stupňů a začneme s tvarováním cookies. Na plechy vyložené pečícím papírem tvoříme z těsta zmrzlinovou naběračkou nebo obyčejnou lžící kopečky. Necháváme mezi nimi dostatečný odstup. Poté kopečky jemně shora lžící rozetřeme tak, aby nám vznikly placičky asi 2 cm silné. Dobré je lžíci při tvarování namáčet ve studené vodě, aby se k těstu nelepila. Vytvarované sušenky můžeme ještě před vložením do trouby posypat třtinovým cukrem. Celková doba pečení je 18 minut. Jakmile dáme plechy do trouby, snížíme hned teplotu na 170 stupňů, po 4 minutách pak na 160 stupňů. Dozlatova upečené cookies necháme na plechu vychladnout. Pokud je nesníme hned, nevadí, dobře uložené vydrží měsíc, v lednici dokonce dva.

Čokoládové cookies
autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.