Děti v kuchyni: Svíčková z kuřecího masa s knedlíkem

Máte rádi domácí kuchyni? A upřednostňujete jídla zdravá? Po nějakém čase se v Dobrůtkách opět vracíme na Opavsko, přesněji do malé obce Hněvošice. Žijí tam se svými rodiči a babičkou dvě moc šikovná, zatím školou povinná, děvčata. I přes svůj velmi nízký věk jsou už teď skvělými kuchařkami a o své umění se s námi opět podělí.

Suroviny:
250 ml mléka
1 lžička cukru
1 kostka droždí
1 celé vejce
1 žloutek
500 g polohrubé mouky
olej

Postup:
Z mléka cukru a droždí připravíme kvásek. Až vzejde, přidáme do něj mouku, žloutek a celé vejce a vše společně zapracujeme. Vytvoříme velkou šišku, kterou rozpůlíme a vytvarujeme do dvou stejných knedlíků. Těsto necháme vykynout při pokojové teplotě přikryté pod utěrkou. Poté oba knedlíky uvaříme v páře. Po uvaření propícháme vidličkou tak, aby se přebytečná pára dostala ven a potřeme olejem. Servírujeme spolu s omáčkou teplé a nakrájené na plátky.


Svíčková z kuřecího masa

Suroviny:
250-500 g kořenové zeleniny
2 kelímky zakysané smetany
2 kostky bujónu
olej podle potřeby
hladká mouka

Postup:
Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky, orestujeme, přidáme masox a dusíme doměkka. Předem naložené maso dusíme po pokličkou. Když je zelenina hotová, rozmixujeme ji, přidáme zakysanou smetanu, hladkou mohu na zahuštění a podle potřeby případně rozředíme vodou. Maso poté, co je hotové dáme do omáčky i s výpekem tak, aby se chutě spojily a společně opět provaříme. Podle chuti dosolíme a podáváme s houskovým knedlíkem

autor: š.iva