Děti v kuchyni: žampionová polévka
Dítka školou povinná budou tentokrát hlavními protagonisty našeho pravidelného pořadu Dobrůtky. Zamíříme za nimi do jedné z domácností v Hněvošicích na Opavsku. Bydlí tam paní Anička Gregořicová, sama velmi šikovná kuchařka, která teď pilně předává své letité kulinářské zkušenosti i svým vnučkám. S Dobrůtkami Českého rozhlasu Ostrava jsme byli u toho.
Žampionová polévka
Suroviny:
3 stroužky česneku
10-20 dkg žampionů (čerstvé nebo mražené)
1,5 l vody
0,5 l mléka (nebo smetany)
2 kostky bujónu
1 kostka taveného sýra (smetanový)
50 g hladké mouky
Postup:
Nejprve rozsekáme česnek. Je lepší jej rozsekat, protože pro lidi, kteří mají horší trávení, působí menší potíže. Dobré je případně jádro česneku před pokrájením vyjmout a vyhodit. Poté přidáme a společně posekáme žampiony, přidáme vodu, mléko (smetanu), 2 kostky bujónu, tavený sýr a v malém množství vody do hladka rozmíchanou hladkou mohu. Vše společně povaříme 15 minut, případně poté podle chuti dosolíme nebo zředíme vodou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.