Fajitas de pollo, quesadilla cuitlacoche

Fajitas a Quesadilla cuitlacoche. To jsou názvy dvou typických mexických jídel, která můžete ochutnat v ostravské restauraci Mexicana. A právě tam jsme dostali dva recepty na zajímavá jídla, jejichž základem jsou tradiční pšeničné tortilly.


Quesadilla cuitlacoche

Suroviny:
- tortilla
- směs cuitlacoche
- olej
- salsa crema (ze zakysané smetany)
- salsa chilpotle (z uzených papriček)
- čerstvá petrželka na ozdobu
- paprička jalapeňos

Postup:
Quesadilla cuitlacoche je zajímavý a chutný předkrm. Jde o pšeničnou tortillu plněnou směsí ze speciálních hub a kukuřice. Už hotová směs cuitlacoche se dá zakoupit v prodejnách s mexickými specialitami. Příprava už je poté jednoduchá: tortillu položíme na talíř a do jedné poloviny ji pomažeme směsí z hub a kukuřice. Placku přehneme tak, aby náplň byla schovaná uvnitř a opečeme ji z obou stran na rozpáleném grilu nebo pánvi. Opečenou plněnou tortillu překrojíme na polovinu a pak ještě jednou, tak aby nám vznikly pěkné malé trojúhelníčky. Ty servírujeme naskládané vedle sebe do půlkruhu a dochucené dvěma druhy salsy. Nakonec přidáme ještě papričku jalapeňos a na ozdobu čerstvou petrželku.


Fajitas de pollo

Suroviny:
- tortilla
- kuřecí maso
- paprika tří barev
- cibule
- koření fajitas
- sůl
- olivový olej
- salsa quacamole (z avokáda)
- salsa crema (ze zakysané smetany)

Fajitas de pollo

Postup:
Kuřecí prsíčka naložíme den dopředu do směsi oleje, bazalky, chilli koření, soli a česneku. Maso nenaklepáváme a opékáme jej z obou stran vcelku na rozpáleném grilu. Stejně tak na olivovém oleji grilujeme zeleninu – na větší kousky nakrájenou papriku tří barev (červenou, žlutou a zelenou) a cibuli. Během opékání zeleninu zlehka osolíme a okořeníme. Tortillu dáme rozehřát do mikrovlnné trouby. Opečené maso nakrájíme na malé proužky. Na jednom talíři pak servírujeme zeleninu s masem, na dalším talíři tortillu. V malých mističkách k nim podáváme také dva druhy salsy – quacamole a crema.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.