Grilovaný losos s grilovanou zeleninou a koprovými bramborami

Chystáte nějakou rodinnou oslavu nebo návštěvu přátel a raději byste si dobře pochutnali u vás doma? Pak si pozvěte privátního kuchaře. Právě této profesi se věnuje Jiří Petermann, který vám vykouzlí oběd nebo večeři přímo před vašima očima. V pořadu jsme tak dostali recept na grilovaného lososa s grilovanou zeleninou a koprovými bramborami.


Grilovaný losos s grilovanou zeleninou a koprovými bramborami

Suroviny:
- čerstvý losos
- brambory
- cuketa
- lilek
- jarní cibulka
- cherry rajčátka
- kysaná smetana
- olej
- máslo
- kopr
- mletý pepř
- sůl

Postup:
Omyté nové brambory, nejlépe menší velikosti, dáme vařit do vroucí osolené vody. Vaříme je do měkka asi 15 minut. Po slití vody brambory přímo v hrnci ochutíme kouskem másla a nasekaným čerstvým koprem.
V čase, kdy se nám vaří brambory, si připravíme porce lososa – stáhneme z něj opatrně kůži a filé nakrájíme na zhruba 3 cm široké pruhy. Jemně je nasolíme a okořeníme čerstvým mletým pepřem.
Na grilování si připravíme také zeleninu – lilek a cuketu nakrájíme na tenčí kolečka a osolíme je, aby pustily vodu. Na větší kousky si nakrájíme bílé části jarních cibulek, nachystáme si cherry rajčátka. Poté se pustíme do grilování:
Na jedné pánvi připravujeme na olivovém oleji lososa, kterého opékáme zhruba 4 minuty z každé strany. Lilek a cuketu osušíme ubrouskem a společně s cibulkou grilujeme na slunečnicovém oleji na druhé pánvi. Na úplný závěr krátce ogrilujeme také rajčátka. Vše podáváme společně s koprovým dipem, který servírujeme buď na talíři nebo v samostatné misce.
Dip si připravíme z 20 procentní kysané smetany, kterou lehce osolíme, opeříme mletým barevným pepřem a dochutíme čerstvě nasekaným koprem.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.