Grilovaný steak z lososa se špenátem a bramborami

Pokud patříte mezi ty, kteří vyznávají ryby na sto způsobů, potěší vás další díl magazínu Dobrůtky. Tentokrát jsme se vydali do Oder, kde v restauraci Dělnický dům servírují lososa. Kuchař Petr Strnadel nám předvedl jeho přípravu v podobě grilovaného steaku se špenátem a bramborami. Dobrou chuť!


Grilovaný steak z lososa

Suroviny:
- steak z lososa
- olivový olej
- máslo
- mletý čtyřbarevný pepř
- sůl

Postup:
Steak z lososa, nejlépe čerstvý chlazený, zbavíme kůže. Osolíme jej z obou stran, zlehka opepříme a potřeme olivovým olejem. Plátek opékáme z obou stran na grilu nebo na teflonové pánvi. Z každé strany zhruba 5 minut, tak aby maso zůstalo uvnitř šťavnaté a zvenčí bylo pěkně dozlatova.


Česnekový špenát

Suroviny:
- listový špenát
- česnek
- smetana
- máslo
- sůl

Postup:
Na pánvi rozpustíme plátek másla, přidáme nadrobno nakrájený česnek (asi 2 stroužky na 1 porci) a zlehka orestujeme. Poté přidáme špenát – může být čerstvý nebo listový mražený. Zlehka jej podusíme, aby se v případě mraženého špenátu voda zredukovala. Do špenátu vmícháme dvacetiprocentní smetanu. Prohřejeme a opět chvilku podusíme. Nakonec špenát podle chuti dosolíme. Na talíř jej servírujeme se čtvrtkami citronu spolu se steakem z lososa přizdobeným čerstvou petrželkou. Jako přílohu podáváme zvlášť na talířku vařené brambory.

autor: čan