Havířský bigus

Pro recept jsme se v sobotních Dobrůtkách tentokrát vydali do Harendy U Barborky. Ta se nachází v areálu Hornického muzea v Ostravě-Petřkovicích, a tak není divu, že budeme servírovat pravý havířský bigus.



HAVÍŘSKÝ BIGUS

Suroviny:
maso (uzené, vepřové, kuřecí, hovězí)
zelí hlávkové bílé
zelí kysané
slanina
olej
vývar
bílé víno
cibule
sladká mletá paprika
pepř
sůl

Příprava:
Nejprve si uvaříme maso a zelí. Potřebujeme je v poměru 1 díl masa, 2 díly bílého zelí a 2 díly kysaného zelí. Čím více druhů masa, tím lépe. Vedle uzeného je vhodné vepřové, kuřecí i hovězí maso. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, osmahneme slaninu a přidáme na kousky nakrájené uvařené maso. Mezitím vaříme doměkka také oba druhy zelí. Nakrouhané syrové zelí vaříme v osolené vodě, kysané zelí dusíme s vývarem. Maso a zelí pak společně v hrnci pořádně promícháme a okořeníme – podle chuti sladkou paprikou, pepřem a solí. Nakonec do hutné směsi přidáme skleničku bílého vína. Havířský bigus můžeme podávat ihned, ale, jak tvrdí znalci, stejně tak jako guláš je nejlepší pár dní odleželý.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.