Havířský bigus
Pro recept jsme se v sobotních Dobrůtkách tentokrát vydali do Harendy U Barborky. Ta se nachází v areálu Hornického muzea v Ostravě-Petřkovicích, a tak není divu, že budeme servírovat pravý havířský bigus.
HAVÍŘSKÝ BIGUS
Suroviny:
maso (uzené, vepřové, kuřecí, hovězí)
zelí hlávkové bílé
zelí kysané
slanina
olej
vývar
bílé víno
cibule
sladká mletá paprika
pepř
sůl
Příprava:
Nejprve si uvaříme maso a zelí. Potřebujeme je v poměru 1 díl masa, 2 díly bílého zelí a 2 díly kysaného zelí. Čím více druhů masa, tím lépe. Vedle uzeného je vhodné vepřové, kuřecí i hovězí maso. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, osmahneme slaninu a přidáme na kousky nakrájené uvařené maso. Mezitím vaříme doměkka také oba druhy zelí. Nakrouhané syrové zelí vaříme v osolené vodě, kysané zelí dusíme s vývarem. Maso a zelí pak společně v hrnci pořádně promícháme a okořeníme – podle chuti sladkou paprikou, pepřem a solí. Nakonec do hutné směsi přidáme skleničku bílého vína. Havířský bigus můžeme podávat ihned, ale, jak tvrdí znalci, stejně tak jako guláš je nejlepší pár dní odleželý.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka