Hermelínová kapsa z Eukalyptu

Eukalyptus je éterická aromatická látka pocházející ze stromu zvaného blahovičník. Je to ale i název ostravského restaurantu, do kterého jsme tentokrát zavítali v našich rozhlasových Dobrůtkách. Jeho majitel Milan Gondek tvrdí, že i jídlo, jehož recept vám prozradí, přináší jedlíkům pocit blaha.


Hermelínová kapsa z Eukalyptu

Suroviny (rozpis na 1 porci):
150-200 g kuřecích prsou (1prsní kuřecí řízek)
pórek
1 hermelín
vlašské ořechy dle chuti
sůl
grilovací koření
olej
bešamelový základ
brambory nebo rýže
zelenina na přílohu (pórek, paprika, rajče, listový salát atd.)

Postup:
Kuřecí prsní řízek naklepeme na tenko. Osolíme, okořeníme dle chuti. Můžeme použít už předem připravené koření, které se v obchodech prodává pod názvem Grilovací směs. Hermelín si nakrájíme na kostičky, rozdělíme na třetiny, z toho 2 třetiny dáme na rozklepaný řízek a zbytek sýra odložíme na pozdější použití. Poté na rozklepané maso s Hermelínem přidáme pórek nakrájený na kolečka a naloupaná a na poloviny rozdělená jádra vlašských ořechů. Řízek smotáme do závitku, který poté ještě silným stiskem v dlani upěchujeme do pevného tvaru tak, aby se nám při pečení neotevřel. Naplněnou kuřecí kapsu zprudka ze všech stran opečeme na grilu nebo pánvičce a poté necháme dopéci v plynové či elektrické troubě. Pro případné urychlení můžeme použít i troubu mikrovlnou.
Mezitím, co se peče kuřecí kapsa, si připravíme klasický bešamelový základ na omáčku. V případě, že je moc hustý, zředíme jej vývarem nebo vodou, a na sporáku do něj za neustálého míchání postupně přidáme zbytek nakrájeného sýry a trochu nakrájeného pórku. Tepelně upravujeme tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí a nespojí se zbytkem omáčky.
Kuřecí hermelínovou kapsu podáváme teplou, přeléváme ji na talíři sýrovou omáčkou a jako přílohu volíme nejčastěji brambory vařené, pečené, fritované, šťouchané, ale hodí se i vařená rýže. Šéfkuchař Milan Gondek doporučuje také pestrou zeleninovou oblohu.
Kuřecí hermelínovou kapsu můžeme připravit i v další variaci – obalíme ji v mouce, vejci a strouhance a smažíme ve fritéze na střední teplotě tak, aby se pořádně propekla i uvnitř a maso nezůstalo syrové. K této úpravě se hodí nejlépe brambory. Pokud vám nějaká hermelínová kapsa zbude, můžete ji servírovat i po studenu spolu s čerstvou zeleninou. V řezu vypadá velmi zajímavě a stejně skvěle i chutná.

autor: š.iva