Hovězí steak a jarní salát
Pokud se chcete skutečně zavděčit všem milovníkům masa, vsaďte na steak. Dobře okořeněný, propečený dle chuti. A to nejen hovězí nebo vepřový, ale třeba i ze zvěřiny nebo z ryb. Jak na přípravu těch nejlepších steaků, vám v dalším vydání Dobrůtek poradí šéfkuchař Zdeněk Voznica z ostravské Harendy U Barborky.
Hovězí steak
Suroviny:
- 300 g hovězí roštěné
- mořská sůl
- pepř
- olej
- máslo
Postup:
Plátek hovězí roštěné lehce opepříme, naložíme do oleje a necháme nejméně na pět hodin odležet. Poté přistoupíme k samotné přípravě masa, která je velmi krátká: na plotně rozehřejeme na maximum pánev (bez oleje) a vložíme na ni steak i s olejem, ve kterém byl naložený. Zprudka opékáme z obou stran – z každé 3 a půl minuty. Poté z pánve slijeme olej a přidáme pod maso kousek másla. Pánev přikryjeme poklicí, odstavíme z plamene a necháme chvilku odpočinout. Solíme zlehka až ve finále. Ke steaku podáváme na zvláštním talířku zeleninový salát a jako přílohu volíme nejlépe chléb nebo brambory.
Jarní salát
Suroviny:
- římský salát
- cherry rajčátka
- ředkvičky
- salátová okurka
- créme balsamico
- vinný ocet
- sůl
- olivový olej
Postup:
Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kousky a dáme do mísy. Přidáme světlý créme balsamiko, vinný ocet, olivový olej a trošku soli. Společně promícháme a ihned podáváme. Míchaný jarní salát můžeme připravovat v různých variantách podle dostupných druhů zeleniny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.