Indonéská kuchyně: kuřecí polévka a křupavé rybí filé
Ani tuto sobotu jsme nezapomněli na pořad, který se věnuje příjemným záležitostem našeho života - a to dobrému jídlu a kulinářství. Za inspirací jsme tentokrát vyrazili do ostravské restaurace Poseidon a kuchařem Adamem Smrčkou. Nabídneme vám jeden z receptů indonéské kuchyně - a společně si připravíme drůbeží polévku se zázvorem a krevetami a křupavé rybí filé s jávskou rýží.
Kuřecí polévka s krevetami a čerstvým zázvorem
Potřebujeme:
kuřecí prso
loupané krevety
jarní cibulka
čerstvý zázvor
řapíkatý celer
česnek
sladká chilli omáčka
bílé víno
koriandr
olej
sůl
Příprava:
kuřecí prso nakrájíme na malé kousky a chvíli marinujeme. Marinádu jsme si připravili z oleje, koriandru, chilli, česneku a soli. Na oleji lehce zpěníme mladou cibulku, přidáme marinované maso a loupané krevety a postupně také na drobné kousky nakrájený řapíkatý celer, čerstvý zázvor a česnek. Ochutíme kapkou bílého vína a sladkou chilli omáčkou. Vše lehce osmažíme, zalejeme vývarem nebo vodou, minutku provaříme a polévku máme hotovou.
Křupavé rybí filé s jávskou rýží
Na Jávskou rýži potřebujeme:
rýže basmati
čerstvá paprika
anglická slanina
cibule
česnek
ústřicová a sladká sojová omáčka
olej
sůl
Příprava:
rýži basmati dáme vařit do osolené vody (vaříme jako těstoviny - větší množství vody), za občasného míchání vaříme do změknutí, poté vodu slijeme, rýži neproplachujeme. Mezitím si připravíme pikantní směs, kterou pak do rýže vmícháme - zlehka osmahneme cibuli, na kousky nakrájenou čerstvou papriku, česnek, anglickou slaninu, dochutíme ústřicovou a sladkou sojovou omáčkou.
Na Křupavé rybí filé potřebujeme:
pangasius
mouka
mléko
vejce
bílé víno
chilli paprička
kari
jarní cibilka
olej
sůl
Příprava:
kousky ryby namáčíme v těstíčku a z obou stran smažíme. Na přípravu těstíčka potřebujeme mouku, mléko vejce, trošku bílého vína, na kousky nakrájenou jarní cibulku a podle chuti kari, chilli papričku a sůl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.