Indonéská kuchyně: kuřecí polévka a křupavé rybí filé

Ani tuto sobotu jsme nezapomněli na pořad, který se věnuje příjemným záležitostem našeho života - a to dobrému jídlu a kulinářství. Za inspirací jsme tentokrát vyrazili do ostravské restaurace Poseidon a kuchařem Adamem Smrčkou. Nabídneme vám jeden z receptů indonéské kuchyně - a společně si připravíme drůbeží polévku se zázvorem a krevetami a křupavé rybí filé s jávskou rýží.



Kuřecí polévka s krevetami a čerstvým zázvorem

Potřebujeme:

kuřecí prso
loupané krevety
jarní cibulka
čerstvý zázvor
řapíkatý celer
česnek
sladká chilli omáčka
bílé víno
koriandr
olej
sůl


Příprava:

kuřecí prso nakrájíme na malé kousky a chvíli marinujeme. Marinádu jsme si připravili z oleje, koriandru, chilli, česneku a soli. Na oleji lehce zpěníme mladou cibulku, přidáme marinované maso a loupané krevety a postupně také na drobné kousky nakrájený řapíkatý celer, čerstvý zázvor a česnek. Ochutíme kapkou bílého vína a sladkou chilli omáčkou. Vše lehce osmažíme, zalejeme vývarem nebo vodou, minutku provaříme a polévku máme hotovou.


Křupavé rybí filé s jávskou rýží

Na Jávskou rýži potřebujeme:

rýže basmati
čerstvá paprika
anglická slanina
cibule
česnek
ústřicová a sladká sojová omáčka
olej
sůl

Příprava:

rýži basmati dáme vařit do osolené vody (vaříme jako těstoviny - větší množství vody), za občasného míchání vaříme do změknutí, poté vodu slijeme, rýži neproplachujeme. Mezitím si připravíme pikantní směs, kterou pak do rýže vmícháme - zlehka osmahneme cibuli, na kousky nakrájenou čerstvou papriku, česnek, anglickou slaninu, dochutíme ústřicovou a sladkou sojovou omáčkou.


Na Křupavé rybí filé potřebujeme:

pangasius
mouka
mléko
vejce
bílé víno
chilli paprička
kari
jarní cibilka
olej
sůl


Příprava:

kousky ryby namáčíme v těstíčku a z obou stran smažíme. Na přípravu těstíčka potřebujeme mouku, mléko vejce, trošku bílého vína, na kousky nakrájenou jarní cibulku a podle chuti kari, chilli papričku a sůl.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?