Jarní špenát s panenkou

Ač počasí venku vůbec nenaznačuje, že se pomalu blíží jaro, paní Zima už bude mít brzy odzvoněno. A tak se přímo nabízí vpravit do naší tradiční domácí kuchyně něco zeleného. Nu, a abychom se drželi i domácích tradic, sáhli jsme v sobotních Dobrůtkách Českého rozhlasu Ostrava po známém a velmi oblíbeném špenátu.

Autorka pořadu Ivana Šuláková ale nechtěla odradit ani zatvrzené konzumenty masových dobrot, a tak se s šéfkuchařem dohodla na přípravě lahodného jídla nazvaného „Panenka na zeleno". Jak si ji můžete připravit v domácích podmínkách?


Recept na domácí listové těsto

Na přípravu listového těsta potřebujeme dva druhy těst, které nakonec spolu spojíme.

Těsto 1:
Do prosáté mouky rozdrobíme máslo a řádně prohněteme.

Těsto 2:
Odměříme si několik lžic teplé vody, kterou okyselíme lžičkou octa. Prosátou mouku přisolíme, přidáme celé vejce a podle potřeby zředíme ochucenou vlažnou vodou. Řádně prohněteme v hladké těsto.

Těsto 2:
na pomoučněném vále rozválíme a zabalíme do něho těsto 1 a vložíme na 15 minut do ledničky. Potom z obou těst vyválíme větší placku, kterou přeložíme na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. Tím nám vznikne listové těsto, které zabalíme do ubrousku a vložíme do lednice. Postup po 15 minutách ještě dvakrát zopakujeme.

Pak již listové těsto můžeme použít už k pečení.


Vepřová panenka se špenátem v listovém těstě

Suroviny:
300 nebo 400g vepřové panenky
3 plátky anglické slaniny
300g listového špenátu
1 cibulka
2 stroužky česneku
1 vejce
sůl
koření
olej na opečení
1 plát listového těsta


Postup:
Z panenky odstraníme špičku a vytvoříme z ní váleček. Okořeníme a necháme 30 minut marinovat. Mezitím si připravíme špenát, můžeme použít čerstvý i mražený, ale musí to být špenát listový a nikoli protlak. Když použijeme mražený špenát, musíme ho dobře zbavit vody. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme česnek a nakonec špenát. Lehce promícháme, přendáme na talíř a necháme vychladnout.
Zatímco špenát chladne, vrátíme se k panence, kterou opečeme na rozpáleném oleji asi 3 minuty na každé straně. Poté si nachystáme obal: Na potravinářskou fólii anebo igelitový sáček rozložíme plátky anglické slaniny v délce panenky. Pokryjeme rovnoměrně špenátem, přidáme panenku a zatočíme.
Pak fólii nebo sáček vytáhneme, panenku přendáme na rozválený plát listového těsta a zabalíme. Potřeme vejcem, lehce propícháme vidličkou a pečeme při 180 stupních dozlatova 10 až 15 minut.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.