Jarní špenátová polévka se zastřeným vejcem

V našem kulinářském magazínu se tentokrát vydáme do Středověkých pivních sklepů v Opavě, kde společně s místním šéfkuchařem Martinem Šimerou připravíme velmi lehká, lahodná a moderní jídla: studený předkrm s pršutem, špenátovou polévku a grilovanou červenou řepu s kozím sýrem.


Recept na jarní špenátovou polévku se zastřeným vejcem

Suroviny:
- mražený nebo čerstvý (nemletý) listový špenát
- hovězí vývar
- vejce (1 na osobu)
- sůl
- česnek
- pepř
- smetana
- mrkev na přízdobu

Postup:
Do vývaru dáme vařit špenát. Počítáme na čtyřčlennou rodinu 1kg špenátu. Čím více špenátu, tím méně musíme zahušťovat. Vaříme jen krátce, aby špenát neztratil vitamíny a barvu, poté ihned mixujeme tyčovým mixérem. Přidáme trochu soli, jen málo, protože hovězí vývar už je osolený. Přidáme i rozetřený česnek, trochu pepře, smetany, už nemusíme dále vařit, protože jsme nepřidávali mouku. Na závěr připravíme zastřené vejce. Nejjednodušší je, když dáme vařit osolenou vodu, do které přidáme ocet. Do vroucí vody dáme naběračku, do které nabereme malinko vody, do ní rozklepneme vejce a postupně přidáváme vodu z hrnce, ve které je naběračka ponořená. Vaříme asi 2 minuty. Hotovou polévku nalijeme do talíře, necháme půl minuty odstát, takže se nahoře vytvoří malá krusta, na které bude dobře držet malá přízdoba z čerstvé smetany a kousku pěkně vytvarovaného tenkého plátku mrkve.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.