Jelení medailonky s grilovanou zeleninou a bramborovým pyré

Co by to bylo za podzim, bez nějaké speciality ze zvěřiny. Navíc když tentokrát v Dobrůtkách zamíříme do restaurace na okraji Havířova, která se jmenuje U jelena. Stylově tak budeme servírovat jelení medailonky s grilovanou zeleninou a bramborovým pyré.


Jelení medailonky na grilu

Suroviny:
- jelení hřbet
- sůl
- tymián
- olej

Postup:
Jelení hřbet očistíme a zbavíme blanek. Nakrájíme ho na zhruba dvoucentimetrové plátky, které jemně naklepeme rukou. Na jednu porci počítáme asi s pěti medailonky. Maso osolíme z obou stran a okořeníme tymiánem. Opékáme do z obou stran na grilu nebo na teflonové pánvi, nejlépe s vroubkovaným dnem. Hotové maso necháme před podáváním malou chvilku odpočinout. Podáváme s grilovanou zeleninou a bramborovým pyré.

Grilovaná zelenina

Suroviny:
- baby karotka
- kukuřice
- cibule
- máslo

Postup:
Cibuli nakrájíme na drobné proužky. Na pánvi rozpustíme kousek másla. Poté dáme cibuli spolu s baby karotkou a kukuřicí opékat na pánev. Grilujeme ji pár minut, aby zelenina byla měkká, ale lehce na skus. Až na konec ji podle chuti dosolíme.

Bramborové pyré
Suroviny:
- brambory
- máslo
- smetana
- sůl

Postup:
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka. Vodu scedíme a brambory rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka s máslem. Do pyré zašleháme také smetanu, která kaši krásně zjemní.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.