Kapr dle pánů z Rožmberka s medovým přelivem

Společně s šéfkuchařem Jakubem Řičicou z restaurantu Demínka budeme připravovat oběd podle receptu z jižních Čech, respektive z rybníkářské oblasti pánů z Rožmberka. No, a je asi logické, že hlavní surovinou bude tentokrát ryba, přesněji řečeno – kapr. A protože recept pochází z dob našich praprababiček, je docela logické, že se v něm neobjedeme ani bez medu.

Suroviny:

mléko (na namáčení ryby)
anglická slanina 100 g
hladká mouka
polovina vykostěného kapra 600 g
sádlo 100 g
med 50 g
červené víno 1,5 dcl
šalotka
sůl
drcený kmín
bylinky (šalvěj, tymián, rozmarýn)
chléb na topinku

Postup:

Vykostěné rybí filé dáme na jeden den namočit do mléka. Poté rybu vyjmeme, osušíme, rybu dočistíme a okrojíme tak, aby díly měly stejnou tloušťku, aby se později ryba rovnoměrně propékala. Lehce osolíme, okmínujeme, lehce poprášíme hladkou moukou.
Na pánvičce rozpálíme sádlo a rybu smažíme nejprve na straně s kůží, cca 3 minuty. Poté rybu obrátíme s necháme na mírném ohni opéci, případně dopéci na jednu minutu v troubě (ne v mikrovlnné).
Mezitím, co se peče ryba na pánvičce, nakrájíme najemno anglickou slaninu a šalotku. Anglickou slaninu posléze opečeme ve výpeku z ryby (kapra dáme do trouby), přidáme šalotku, necháme zesklovatět a nakonec zalijeme červeným vínem. Směs lehce povaříme a necháme takzvaně zredukovat. Nakonec přidáme med a nasekané bylinky. Když se všechny suroviny spojí, ochutnáme a případně dosolíme. Pozor! Slanina je slaná, a proto solí šetříme.
Rybu klademe kůží dolů na předem opečenou topinkou, můžeme přizdobit bylinkami.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.