Kapr dle pánů z Rožmberka s medovým přelivem
Společně s šéfkuchařem Jakubem Řičicou z restaurantu Demínka budeme připravovat oběd podle receptu z jižních Čech, respektive z rybníkářské oblasti pánů z Rožmberka. No, a je asi logické, že hlavní surovinou bude tentokrát ryba, přesněji řečeno – kapr. A protože recept pochází z dob našich praprababiček, je docela logické, že se v něm neobjedeme ani bez medu.
Suroviny:
mléko (na namáčení ryby)
anglická slanina 100 g
hladká mouka
polovina vykostěného kapra 600 g
sádlo 100 g
med 50 g
červené víno 1,5 dcl
šalotka
sůl
drcený kmín
bylinky (šalvěj, tymián, rozmarýn)
chléb na topinku
Postup:
Vykostěné rybí filé dáme na jeden den namočit do mléka. Poté rybu vyjmeme, osušíme, rybu dočistíme a okrojíme tak, aby díly měly stejnou tloušťku, aby se později ryba rovnoměrně propékala. Lehce osolíme, okmínujeme, lehce poprášíme hladkou moukou.
Na pánvičce rozpálíme sádlo a rybu smažíme nejprve na straně s kůží, cca 3 minuty. Poté rybu obrátíme s necháme na mírném ohni opéci, případně dopéci na jednu minutu v troubě (ne v mikrovlnné).
Mezitím, co se peče ryba na pánvičce, nakrájíme najemno anglickou slaninu a šalotku. Anglickou slaninu posléze opečeme ve výpeku z ryby (kapra dáme do trouby), přidáme šalotku, necháme zesklovatět a nakonec zalijeme červeným vínem. Směs lehce povaříme a necháme takzvaně zredukovat. Nakonec přidáme med a nasekané bylinky. Když se všechny suroviny spojí, ochutnáme a případně dosolíme. Pozor! Slanina je slaná, a proto solí šetříme.
Rybu klademe kůží dolů na předem opečenou topinkou, můžeme přizdobit bylinkami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.
Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby


Citlivý člověk
Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.