Klokaní steaky s brusinkovou omáčkou

Podzim je dobou hus, kachen a také zvěřiny. Tedy, řeč není o chovu domácího zvířectva, ale o labužnických specialitách typických pro tuto část roku. Chcete-li ochutnat něco z této sorty potravin, poslechněte si záznam pořadu Dobrůtky. Chystali jsme v něm klokaní steaky s brusinkovou omáčkou, které jsou pro svůj velmi nízký obsah tuku velmi zdravým masem.


Recept na klokaní steaky na bylinkách s brusinkovou omáčkou a vídeňským knedlíkem

Suroviny na klokaní steaky:
- asi centimetrové klokaní steaky (z kýty) cca 150 gramů
- olivový olej
- 1 lžička rajského protlaku
- trochu červeného vína
- sůl
- mletý pepř
- bylinky podle chuti

Suroviny na brusinkovou omáčku:
- brusinky nakládané
- smetana na vaření
- trocha červeného vína
- oříšek másla

Suroviny na vídeňské knedlíky:
- staré pečivo různého druhu (světlé i tmavé, grahamové, celozrnné)
- polohrubá mouka
- 1 vejce
- cibulka
- anglická slanina
- horká smetana na vaření
- petrželová nať
- muškátový květ


Postup výroby klokaních steaků a brusinkové omáčky:
Klokaní maso nakrájíme na centimetrové plátky, mírně potřeme olejem. Maso nenaklepáváme. Pánvičku s trochou oleje nahřejeme na 160-180 stupňů a opečeme postupně z obou stran. Maso je velmi rychle hotové, proto ho připravujeme jako poslední. Jakmile je maso z jedné strany pořádně propečené, můžeme jej obrátit na druhou stranu a intenzitu pečení zmírnit. Teprve v závěru tepelné úpravy osolíme a opeříme a dáme maso do alobalu, aby zůstalo teplé.
Do výpeku přidáme rajský protlak a opečeme. Poté přidáme jednu štamprli červeného vína. Směs chvíli redukujeme, přidáme brusinky, promícháme a opět necháme společně provařit. Omáčka nám v této chvíli díky brusinkám zhoustne. Nakonec přidáme smetanu na vaření, která směs opět zahustí. Chvíli necháme společně povařit s kouskem másla. Podle potřeby v závěru dochutíme solí. Nakonec omáčku přecedíme, abychom získali dokonale hladkou hmotu.

Postup výroby vídeňských knedlíků:
Staré pečivo nakrájíme na kostičky, na pánvi na troše oleje osmahneme nakrájenou cibulku a poté i nakrájenou anglickou slaninu, přidáme k pečivu nakrájenému na plátky a zalijeme horkou smetanou na vaření. Vzniklou hmotu spojíme s vejcem, trochou polohrubé mouky, ochutíme muškátovým květem a solí a hmotu řádně prohněteme aby se spojila. Poté vytvoříme kulaté knedlíky. Nakonec je vložíme do vařící vody s trochou másla a vaříme 5 minut. Vaříme na mírném ohni a poté necháme takzvaně táhnout při 80 stupních do té doby než začneme servírovat na stůl – pozor knedlíky nepřevařte!

Na talíř nejprve servírujeme knedlíky, poté omáčku na navrch klokaní steak. Na talíř můžeme přidat ještě lžičku brusinek a podle vkusu si omáčku dochutit.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.