Kohout na červeném víně

Už jste někdy byli v Jiném světě? A navíc tam ochutnali něco výjimečného? Pokud ne, tak vás zveme k posledním Dobrůtkám roku 2011. Zamíříme totiž do restaurace Jiný svět ve Frýdku-Místku, kde můžete mimo jiné okusit některé z francouzských specialit.

Šéfkuchař Milan Muťka sbíral osobně několik let zkušenosti během svého pobytu ve Francii, a tak nám nabídne recept na Kohouta na červeném víně, který je francouzskou klasikou.


Kohout na červeném víně

Suroviny:
- kohout ( minimálně 2,5 kg )
- anglická slanina
- žampiony
- malé cibulky
- máslo
- hladká mouka
- česnek
- tymián
- rozmarýn
- sůl
- pepř
- červené víno
- olivový olej

Příprava:
Kohouta nejprve rozporcujeme, v případě většího kohouta na šest porcí. Osolené a opepřené kusy masa opečeme postupně z obou stran ve velkém hrnci na směsi olivového oleje a másla. Poté, co se maso zatáhne, jej na chvíli vytáhneme a na omastku orestujeme nakrájenou anglickou slaninu. Když už je slanina dozlatova, přidáme k ní malé bílé sterilované cibulky, na jemné plátky nakrájený česnek, čerstvé bylinky - tymián a rozmarýn. Společně vše krátce orestujeme, do hrnce vložíme zpět porce kohouta a vše zalijeme červeným vínem, nejlépe francouzským merlotem. Vínem nešetříme, maso v něm musí být zcela ponořené. Hrnec dáme do trouby a pečeme ho hodinu a půl. Po uplynutí této doby k masu přihodíme na plátky nakrájené čerstvé žampiony a pečeme dále zhruba 20 minut. Poté hrnec vytáhneme z trouby a šťávu lehce zahustíme jíškou z másla. Kohouta na víně podáváme nejlépe s domácími těstovinami, které na talíři dozdobíme hoblinkami parmezánu. Dobrou chuť!

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.