Královský houbový krém a grilovaná jehněčí filátka na česneku

Pro další z receptů jsme se tentokrát vydali do Staré celnice v Hlučíně. Zatímco restaurace tohoto názvu se nachází skutečně v objektu staré celnice, která tu stála už před sto lety, kuchyni tady mají ryze moderní a lákavou. Společně s šéfkuchařem Eduardem Netíkem vám představíme menu plné chutí a vůní - jako polévku Královský houbový krém a jako hlavní chod Grilovaná jehněčí filátka na česneku s anglickou slaninou, fazolovými lusky a pikantní šípkovou omáčkou.


KRÁLOVSKÝ HOUBOVÝ KRÉM

Suroviny:
- mléko
- smetana
- vývar
- Solamyl
- houby
- koření (Gurmetka nebo Vegeta)

Postup:
Vývar a nakrájené houby, nejlépe pravé hříbky, přivedeme v kastrůlku k varu. Minutku povaříme. Poté přidáme mléko. Poměr vývaru a mléka je 2:1. V trošce vody rozmícháme Solamyl, kterým polévku zahustíme. Opět vše přivedeme k varu a okořeníme. Polévku stáhneme z plotny a nakonec ji zjemníme trochou smetany. Na talíři nebo v misce polévku ozdobíme šlehačkou a sekanou petrželkou. Podáváme s žemlovými krutony.


MARINOVANÁ JEHNĚČÍ FILÁTKA NA ČESNEKU,
s domácí anglickou slaninou, zelenými lusky a pikantní šípkovou omáčkou

Suroviny:
- jehněčí filátka
- na marinádu: olej, česnek, brazilské koření, tymián
- anglická slanina
- fazolové lusky
- na šípkovou omáčku: šípkový džem, sladká chilli omáčka, vývar, máslo
- olej

Postup:
Na jehněčí filátka potřebujeme jehněčí kýtu. Maso nakrájíme na kousky, naklepeme a naložíme do marinády. Na tu potřebujeme olej, lisovaný česnek, brazilské koření a tymián. Jehněčí maso marinujeme nejlépe přes noc, nejméně však 3 hodiny před grilováním.
Ještě před samotnou přípravou masa si nachystáme lusky se slaninou – na troše oleje osmažíme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Poté přidáme zelené fazolové lusky, které orestujeme, opepříme a zakápneme vývarem. Pár minut směs zlehka povaříme.
Marinovaná jehněčí filátka grilujeme na grilu, popř. smažíme na teflonové pánvi. Důležité je vložit je na dostatečně rozpálenou plochu, aby se maso dobře zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Z každé strany maso grilujeme asi 2 minuty.
Mezitím si připravíme šípkovou omáčku – kousek másla rozpustíme se dvěma lžícemi džemu a přidáme sladkou chilli omáčku. Vše prohřejeme a dochutíme argentinským kořením.
Na talíř servírujeme fazolové lusky, na ně kousky masa, a zdobíme šípkovou omáčku. Tu nabízíme také samostatně v omáčníku. Jako přílohu podáváme bramborové krokety nebo brambory připravené na nějaký jiný způsob.
Přejeme Dobrou chuť!

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.