Křenová omáčka s hovězím jazykem

Máte rádi pikantní jídla? Jednou ze zásadních surovin totiž bude křen. Je pálivý, a proto také vhodný do jídel, kterým tak výrazně obohatí jinak nepříliš křiklavou chuť. V našem případě obohatí klasický smetanový bešamelový základ a pomůže připravit báječnou křenovou omáčku. K ní si uvaříme brambory a hlavně - hovězí jazyk.


Křenová omáčka s hovězím jazykem

Suroviny:
- 3 větší cibule
- máslo
- olej
- smetana ke šlehání
- čerstvý křen
- pepř
- sůl
- ½ litru vývaru
- ½ litru mléka
- cukr

Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno, na sporáku rozpálíme olej, přidáme plátek másla a cibuli. Necháme ji zesklovatět. Neopékáme do zlaté barvy, protože chceme, aby omáčka zůstala světlá. Cibulku neustále mícháme, snadno se připaluje. Poté do základu přidáme 6 polévkových lžic hladké mouky a necháme ji chvíli krátce restovat. Průběžně mícháme. Přidáme ½ litru mléka, ½ vývaru a pořád mícháme, dokud se směs pořádně nespojí. Mícháme častěji, protože mléko má tendenci se rychle připálit. Když se tekutiny se zápražkou spojů, necháme ještě chvíli provařit (10 minut) až zhoustne a potom přecedíme přes sítko, ve kterém zůstanou kousky cibulky. Šéfkuchař nedoporučuje cibuli rozmixovat, ale opravdu přecedit, protože pokud budete omáčku skladovat déle, hrozí, že cibulka v omáčce zkysne. Do omáčky, kterou dáme zpátky na sporák na mírný oheň, přidáme 2 špetky soli, 2 špetky cukru, malinko mletého pepře raději bílý než černý), nakonec nastrouhaný křen a necháme chvíli provařit 5-7 minut. Nakonec přidáme 1 kelímek smetany ke šlehání a promícháme. Omáčku už dále nevaříme. Jen na povrch omáčky dáme plátek másla, který se během chvilky rozpustí a zabrání tomu, aby se na omáčce vytvořil nechtěný škraloup. K omáčce podáváme nelépe vařené brambory nebo houskové knedlíky, hodí se k ní všechny varianty uzeného masa.

Mistr kuchař Restaurace u zlatého Lva
autor: š.iva