Kukuřičná polévka a tofu v těstíčku s bulgurem

Kukuřičná polévka, sýr tofu smažený v těstíčku a jako příloha bulgur na středomořský způsob. To je jedno z menu frýdecké restaurace Etno, které vás přesvědčí o tom, že i vegetariánské jídlo může chutnat více než dobře. Recept i s radami, jak na to, vám nabízíme v našich Dobrůtkách.


Kukuřičná polévka

Suroviny:
- kukuřice
- mrkev
- petržel
- rajče
- cibule
- olej
- koření
- sůl

Postup:
V hrnci rozehřejeme olej a zlehka na něm osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme na kousky nakrájené rajče a také na kostičky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel. Po 2 minutách přidáme i kukuřici. Zeleninu zalijeme studenou vodou, osolíme a necháme pod pokličkou 20 - 30 minut vařit. Poté polévku rozmixujeme a podáváme.

Tofu v těstíčku

Suroviny:
- přírodní tofu
- hladká mouka
- celozrnná mouka
- solamyl
- kypřící prášek
- koření
- voda
- olej

Tofu v těstíčku a bulgur na středomořský způsob

Postup:
Tofu nakrájíme na tenké plátky. Těstíčko připravíme tak, že do studené vody vmícháme hladkou a celozrnnou mouku, kypřící prášek a solamyl. Směs osolíme a podle chuti okořeníme – například paprikou, kari a indickým kořením garam masala. Těstíčko by mělo mát konzistenci hořčice. Plátky tofu namáčíme v těstíčku a smažíme dozlatova ve velké vrstvě rozpáleného oleje. Po usmažení necháme přebytečný tuk z tofu odkapat na sítku nebo jej vysušíme ubrousky.

Bulgur na středomořský způsob

Suroviny:
- bulgur
- paprika
- rajče
- olivový olej
- česnek
- provensálské koření
- bazalka
- pepř
- sůl

Postup:
Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Lehce na něm osmahneme bulgur, který osolíme, zalijeme horkou vodou (zhruba v poměru 1 díl sypkého bulguru a 3 díly vody) a necháme pod pokličkou několik minut odstát. Voda se do bulguru mezitím vstřebá.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, opečeme na něm zlehka plátky česneku a přidáme na kousky nakrájené rajče. Po chvíli vmícháme na kostičky nakrájenou papriku, osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a chvíli povaříme. Směs zeleniny dochutíme kořením, smícháme s bulgurem a podáváme společně s osmaženým tofu.

autor: čan