Kuře na paprice

Kdo by neměl rád kuřecí na paprice. Hustou omáčku s porcí pěti knedlíků. Moderní gastronomie však dbá na to, aby bylo jídlo lehké, zdravé a přitom velmi chutné. Ani gram mouky nepotřebuje do receptury kuřecího na paprice ing. Jiří Guzdek, šéf rodinného hotelu Gong ve Štramberku. Za své schopnosti, zkušenosti a posedlost profesí hostitele byl vyznamenán prestižním oceněním Hoteliér roku 2006.

Ing. Jiří Guzdek nám v Dobrůtkách nabídne kuřecí na paprice - specialitu s tradičním názvem, ale s netradičními postupy. Připraví kuřecí stehno na špenátových listech s červenou paprikou, přelité paprikovou omáčkou.



Recept na kuře na paprice

Potřebujeme:
- 4 ks vykostěného baby kuřete (á 350 g)
- sůl
- pepř
- bobkový list
- cibule

na omáčku:
- 500 g čerstvé červené papriky
- 100 g šalotky
- 20 g česneku
- 1 dcl bílého suchého vína
- 5 dcl drůbežího vývaru
- olivový olej
- sůl
- pepř
- zakysaná smetana


Postup:
V hrnci z vody a kuřecích kostí založíme várku, osolíme, přidáme celý pepř,bobkový list a cibuli. Přivedeme do varu a vaříme kuře. V kastrolu zahřejeme olivový olej, orestujeme šalotku, přidáme na kostky krájenou papriku a česnek. Podusíme do měkka a zalijeme vínem. Necháme vařit, zalijeme popřípadě vývarem. Necháme rozvařit nebo rozmixujeme. Omáčku svaříme na potřebnou konzistenci. Před podáváním ji můžeme zjemnit zakysanou smetanou. Omáčka připravená tímto způsobem udělá z tohoto tradičního staročeského jídla pokrm vhodný i pro teplé letní měsíce.


Jako zeleninový doplněk:
Na másle cibuli a česnek orestujeme, vložíme na tenké proužky nakrájenou červenou papriku, listový špenát, mírně podusíme, osolíme a opepříme. Klademe do středu talíře, na špenát kuře, které přelijeme omáčkou.

autor: dam

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.