Kuře v závěji

Už jste někdy jedli Kuře v závěji? Ale pozor! Nemáme tím namysli drůbeží hostinu uspořádanou někde v zimě na ledu nýbrž jídlo stejnojmenného názvu, jehož základem je - jak jinak - drůběží maso. Máte-li chuť nechat se inspirovat třeba při přípravě víkendového oběda, pak čtěte dále. Nebo si náš pravidelný kulinářský pořad Dobrůtky poslechněte.



Kuře v závěji
Suroviny:
- 1 celé kuře (ideálně cca 1,4 kg)
- 20 dkg tvrdého sýra
- 4 celá vejce
- 1 šlehačka
- sůl
- pepř
- kousek másla
- voda
- grilovací koření
- kmín
...potřebovat budeme i formu na pečení, tzv. srnčí hřbet

Postup:
Celé kuře omyjeme, osolíme, posypeme kmínem a grilovacím kořením a na másle upečeme v troubě. Poté necháme pečínku vychladnout. Přiměřeně zchladlé kuře obereme od kostí a získané maso i s kůži nakrájíme na kostičky a dáme do větší zadělávací mísy. K nakrájenému masu přidáme vejce, sůl, pepř, šlehačku a nadrobno nakrájený nebo nastrouhaný sýr (cca ¾ odváženého množství). Celou směs pořádně promícháme tak, aby se nám spojila v celistvou hmotu. Tu pak zarovnáme do vymazaného a hrubou moukou vymazaného srnčího hřbetu a dáme upéci do trouby při 150 st.Celsia na zhruba 20 minut. Když je kuřecí směs hotová, vyklopíme ji na pečící plech a ještě horkou posypeme zbytkem nastrouhaného tvrdého sýra. Plech i se hřbetem pak dáme znovu na 5 minut do trouby, aby se sýr rovnoměrně po hřbetě roztekl. Servírujeme spolu s brambory či bramborovou kaší, ale Kuře v závěji je výborné i po studenu.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.