Kuře v závěji
Už jste někdy jedli Kuře v závěji? Ale pozor! Nemáme tím namysli drůbeží hostinu uspořádanou někde v zimě na ledu nýbrž jídlo stejnojmenného názvu, jehož základem je - jak jinak - drůběží maso. Máte-li chuť nechat se inspirovat třeba při přípravě víkendového oběda, pak čtěte dále. Nebo si náš pravidelný kulinářský pořad Dobrůtky poslechněte.
Kuře v závěji
Suroviny:
- 1 celé kuře (ideálně cca 1,4 kg)
- 20 dkg tvrdého sýra
- 4 celá vejce
- 1 šlehačka
- sůl
- pepř
- kousek másla
- voda
- grilovací koření
- kmín
...potřebovat budeme i formu na pečení, tzv. srnčí hřbet
Postup:
Celé kuře omyjeme, osolíme, posypeme kmínem a grilovacím kořením a na másle upečeme v troubě. Poté necháme pečínku vychladnout. Přiměřeně zchladlé kuře obereme od kostí a získané maso i s kůži nakrájíme na kostičky a dáme do větší zadělávací mísy. K nakrájenému masu přidáme vejce, sůl, pepř, šlehačku a nadrobno nakrájený nebo nastrouhaný sýr (cca ¾ odváženého množství). Celou směs pořádně promícháme tak, aby se nám spojila v celistvou hmotu. Tu pak zarovnáme do vymazaného a hrubou moukou vymazaného srnčího hřbetu a dáme upéci do trouby při 150 st.Celsia na zhruba 20 minut. Když je kuřecí směs hotová, vyklopíme ji na pečící plech a ještě horkou posypeme zbytkem nastrouhaného tvrdého sýra. Plech i se hřbetem pak dáme znovu na 5 minut do trouby, aby se sýr rovnoměrně po hřbetě roztekl. Servírujeme spolu s brambory či bramborovou kaší, ale Kuře v závěji je výborné i po studenu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.