Kuřecí řízky v pivním těstíčku

Se sobotními Dobrůtkami Českého rozhlasu Ostrava se tentokrát vypravíme do Hněvošic na Opavsku za paní Aničkou Gregořicovou. Tentokrát budeme společně připravovat kuřecí řízky v pivním těstíčku.



Kuřecí řízky v pivním těstíčku

Suroviny na 3 porce:
- tři kuřecí stehenní řízky
- cca 1 dcl piva
- jedno celé vejce
- jedna a půl polévkové lžíce bramborového škrobu
- tři polévkové lžíce hladké mouky
- dvě polévkové lžíce plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- olej na pečení

Postup:
Stehenní řízky si koupíme už naporcované nebo si je vyrobíme sami vykostěním čtvrtky kuřete. Použít můžeme také vepřové maso, konkrétně kotlet. Marinádu připravíme smícháním piva, vejce, bramborového škrobu, hladké mouky, plnotučné hořčice, soli a pepře. Všechny suroviny vymícháme dohladka, pokud je marináda příliš hustá, přilijeme více piva. Do hladké hmoty pak postupně klademe osolené a opepřené řízky. Necháme je uležet nejlépe přes noc v chladu a na druhý den upečeme zprudka a dozlatova v rozpáleném oleji. Pokud si hlídáte linii, nechejte čerstvé upečené řízky chvíli na kovové mřížce nebo ubrousku, aby se odstranil přebytečný olej. Řízky můžete podávat s brambory, s bramborovou kaší nebo i s chlebem a kyselou okurkou.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.