Kuřecí řízky v pivním těstíčku

Se sobotními Dobrůtkami Českého rozhlasu Ostrava se tentokrát vypravíme do Hněvošic na Opavsku za paní Aničkou Gregořicovou. Tentokrát budeme společně připravovat kuřecí řízky v pivním těstíčku.



Kuřecí řízky v pivním těstíčku

Suroviny na 3 porce:
- tři kuřecí stehenní řízky
- cca 1 dcl piva
- jedno celé vejce
- jedna a půl polévkové lžíce bramborového škrobu
- tři polévkové lžíce hladké mouky
- dvě polévkové lžíce plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- olej na pečení

Postup:
Stehenní řízky si koupíme už naporcované nebo si je vyrobíme sami vykostěním čtvrtky kuřete. Použít můžeme také vepřové maso, konkrétně kotlet. Marinádu připravíme smícháním piva, vejce, bramborového škrobu, hladké mouky, plnotučné hořčice, soli a pepře. Všechny suroviny vymícháme dohladka, pokud je marináda příliš hustá, přilijeme více piva. Do hladké hmoty pak postupně klademe osolené a opepřené řízky. Necháme je uležet nejlépe přes noc v chladu a na druhý den upečeme zprudka a dozlatova v rozpáleném oleji. Pokud si hlídáte linii, nechejte čerstvé upečené řízky chvíli na kovové mřížce nebo ubrousku, aby se odstranil přebytečný olej. Řízky můžete podávat s brambory, s bramborovou kaší nebo i s chlebem a kyselou okurkou.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...