Losos s koprovou omáčkou
Máte rádi ryby? A víte o tom, že jsou velmi zdravé? V tom případě vás určitě nepřekvapí, že jsme si recept, postavený právě na přípravě ryby, vybrali také jako téma dalších Dobrůtek. Tentokrát si budeme připravovat lososa s koprovou omáčkou a hostit nás bude paní Renáta Zelená z Café baru numero 7 v Brušperku.
Losos s omáčkou s citrónem a koprem
Suroviny:
- čerstvý losos bez kostí - steak
- olivový olej
- sůl
- bílý pepř
- mléko
- 12% smetana
- hladká mouka
- máslo
- čerstvý nebo mražený nasekaný kopr
- citron
- přílohové brambory
- alobal
Postup:
Nejprve si oloupeme a dáme vařit přílohové brambory. Na pánvičku si poté dáme rozehřát olivový olej, který osolíme. Maso nesolíme, jen lehce opepříme čerstvě umletým bílým pepřem. Když je olej dost rozpálený a na něm zprudka po obou stranách orestujeme cca 3 minuty. Poté lososa položíme na alobal a dáme do trouby dopéci na pár minut při 200-220 stupních, podle typu trouby.
V době, kdy máme lososa v troubě, připravíme si omáčku. Na pánvičce rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku. Připravíme si hladkou jíšku, kterou poté zalijeme 12procentní smetanou a naředíme mlékem. Poté ochutíme solí, čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou a nakonec přidáme nadrobno nasekaný kopr. Společně ještě krátce provaříme a ihned servírujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.