Lososové koule, grilovaný steak z tuňáka

To, že ryby obsahují blahodárné omega 3 - mastné kyseliny, víme asi všichni. Jak si je ale chutně připravit? Navíc s grilovanou zeleninou, která je zdrojem celé řady dalších vitamínů. Nabízíme vám zaručený recept, tak jak nám jej v sobotu 28.srpna v magazínu Dobrůtky prozradil a předvedl šéfkuchař Petr Eliáš z Restaurace U námořníka na Hukvaldech.



Lososové koule na ledovém salátě

Suroviny:
losos
vejce
smetana
brambora
mouka
strouhanka
ledový salát
ředkvičky
cherry rajčátka
jogurt
olej
bylinky (např.petržel, pažitka)
citron
limetka
mořská sůl

Postup:
Na kousky nakrájený losos smícháme s vařenou bramborou, smetanou, žloutkem a našlehaným bílkem, dochutíme bylinkami, osolíme a ze vzniklé směsi tvarujeme koule o průměru asi 5 cm. Obalíme je v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance a v dostatečném množství oleje smažíme dozlatova.
Mezitím si připravíme ledový salát – natrháme jej na kousky, přidáme na plátky nakrájené ředkvičky a zalijeme jogurtovou zálivkou. Tu si připravíme z kvalitního jogurtu a olivového oleje, opět dochutíme bylinkami a solí.
Na porci salátu klademe lososové koule, přizdobíme cherry rajčátky a servírujeme jako předkrm.


Grilovaný steak z tuňáka se zeleninou

Suroviny:
steak z tuňáka
paprika různých barev
cuketa
lilek
olej
citron
limetka
mořská sůl
citronová sůl

Postup:
Připravíme si dvě pánve, na kterých budeme grilovat (nejlépe pánve s vroubkovaným dnem, které nám na pokrmu vytvoří estetickou mozaiku).
Na první rozehřátou pánev vložíme olejem pokapaný steak z tuňáka (nejméně 1,5 cm hrubý). Zakápneme citronem a opékáme postupně z obou stran. Ve druhé pánvi mezitím grilujeme na oleji kousky zeleniny – papriku, cuketu a lilek. druhé pánvi mezitím grilujeme na oleji kousky zeleniny – papriku, cuketu a lilek. Po opečení z obou stran zeleninu na talíři lehce osolíme, nahoru klademe grilovaný steak. Přidáme kousky citronu a limetky a vše nakonec dochutíme troškou citronové soli. Jako přílohu volíme například vařené brambory, hranolky, bramborovou kaši nebo grilovanou bagetu. Dobrou chuť!

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.