Lososový krém a rizoto s parmazánem

Máte rádi italskou kuchyni? S naším kulinářským pořadem vyrazíme do opavské restaurace U tiskárny. V tamní kuchyni budeme připravovat polévku i hlavní chod. Zveme vás tedy na lososový krém a rizoto s parmazánem, které budeme připravovat společně s panem Jiřím Krčmářem.


Polévka - lososový krém

Suroviny:
- máslo
- šalotka
- rajčatový protlak
- smetana
- hladká mouka
- losos
- vývar – rybí nebo kuřecí

Postup:
Máslo rozpustíme v hrnci, když je rozpálené, přidáme najemno nakrájenou šalotku a orestujeme. Poté přidáme kousky lososa a opět restujeme. Nakonec přimícháme i rajčatový protlak a hladkou mouku, důkladně promícháme, přidáme sůl a bílý pepř a společně vaříme asi 20 minut. Občas promícháme. Po uvaření celou směs rozmixujeme, nakonec přidáme smetanu a necháme chvíli projít varem. Podáváme teplé.


Rizoto s parmazánem

Suroviny:
- 125 g másla
- 1 menší šalotka
- 320 g kulatozrné rýže
- 125 ml kvalitního suchého bílého vína
- mořská sůl
- zeleninový vývar
- 4 polévkové lžíce strouhaného parmazánu

Postup:
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme máslo – nerestujeme dohněda, jen do sklovata. Poté přidáme rýži, kterou neproplachujeme a opět restujeme. Přilijeme víno, necháme restovat asi 15-20 minut s tím, že průběžně, podle potřeby, přidáváme zeleninový vývar tak, aby směs, kterou v rendlíku máme byla polohustá. Stále průběžně mícháme. Rizoto nesmí být nikdy suché. Průběžně přidáme rozmarýn, tymián a zelený hrášek. Můžete použít zmrazený, ten dejte o něco dříve než případný sterilovaný. Těsně před dokončením přípravy rizota můžeme přidat nakrájená naložená sušená rajčata. Nakonec hrnec stáhneme s ohně, přidáme máslo a čerstvě nastrouhaný parmazán. Směs promícháme, případně dosolíme (pozor, parmazán je také slaný) a můžeme servírovat, nejlépe do hlubokého talíře. Vršek můžeme ještě posypat nahrubo nakrájeným parmazánem a přizdobit zelenou bylinkou.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.