Cizrnové karbanátky s lepenicí

Sobotní Dobrůtky tentokrát patřily receptu Marka Oborného z frýdecko-místecké vegetariánské restaurace Etno. Všichni tedy, kdo toužíte po jídle chutném, výživném, levném a zároveň připraveném z našich tradičních surovin, vyzkoušejte cizrnové karbanátky s lepenicí.



CIZRNOVÉ KARBANÁTKY

Potřebujeme:
cizrnu ( římský hrách )
bílé hlávkové zelí
celozrnnou mouku
koření
sůl
řepkový olej


Příprava:
přes noc namočenou cizrnu uvaříme se solí a trochou oleje do měkka. Scedíme ji, rozmixujeme a smícháme ve větší míse s jemně nakrouhaným bílým zelím, celozrnnou moukou, solí a kořením ( jedna možná varianta je koření garamasala a kari, druhá například majoránka a česnek ). Pořádně prohněteme a ze vzniklé hmoty vytvarujeme karbanátky o průměru asi deset centimetrů, které hned smažíme.


LEPENICE

Potřebujeme:
brambory
kyselé zelí
cibule
slunečnicový olej


Příprava:
na osmažené cibulce dusíme asi 15 minut kyselé zelí. Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka. Rozmačkáme je, smícháme se zelím a dochutíme solí.
Lepenici spolu se smaženými karbanátky a zeleninovou přílohou hned za čerstva podáváme.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.