Hornický kotlet a falešná hovězí polévka

V dnešní době vychází spousta nejrůznějších kuchařek. Už jste ale slyšeli o Hornické kuchařce z Ostravska? Pokud vás zajímá, co se dříve v havířských rodinách jedlo a která jídla jsou oblíbená i dnes, nabízíme vám dva recepty z Hornické kuchařky. Její spoluautorkou je paní Eva Peterková z Kravař, která v našem pravidelném pořadu Dobrůtky kromě zajímavého povídání nabídla recept na falešnou hovězí polévku a na kotlet zvaný Želva.



FALEŠNÁ HOVĚZÍ POLÉVKA

Potřebujeme:
Máslo
Cibule
Mrkev
Petržel
Celer
Petrželová nať
Libeček
Nudle
Sůl

Příprava:
Na másle osmahneme nakrájenou cibuli. Poté přidáme nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Vše zalejeme vodou a osolíme. Povaříme 7 – 10 minut a dáme do polévky povařit nudle. Nakonec vše dochutíme čerstvou petrželovou natí a libečkem.


KOTLET „ŽELVA“

Potřebujeme:
Vepřová kotleta
Sekaná
Plátek šunky
Tvrdý sýr
Vařené vejce
Hořčice
Sůl
Pepř
Kmín
Grilovaní koření
Vepřová blána – bránice

Příprava:
Vepřovou kotletu mírně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Poté dáme na maso ochucenou sekanou (vytvarujeme ji do tvaru kopečku), přidáme plátek šunky, na něj položíme půlku vejce a překryjeme plátkem sýra. To vše zabalíme do vepřové blány – bránice. Takto nachystané porce, tzv. želvy, posypeme kmínem a grilovacím kořením, naklademe do pekáčku s kouskem sádla a pečeme. Nejprve 30 minut v zakrytém pekáčku při 200 C°, pak dopékáme odkryté při 150 C° až do lehkého zhnědnutí a do křupava. V případě potřeby lehce během pečení podlejeme vodou. Kotlet Želva podáváme s novými brambory a zeleninovou oblohou.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.