Kachní játra s jablky a karamelem, losos na carský způsob

Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí více než objevení nové hvězdy, řekl známý francouzský chuťový specialista Jean Savarin žijící na přelomu 18. a 19. století. Věříme, že s jeho výrokem by se mnozí ztotožnili i dnes. A jistě vás o tom přesvědčí recepty, které tentokrát nabízí kuchařka Marcela Tomalová z Loveckého zámečku v Šilheřovicích.


Kachní játra s jablky a karamelem

Suroviny:
kachní játra
cukr krupice
jablko
máslo
olej
mandle

Postup:
Na pánvičku dáme rozpustit máslo, přidáme cukr a za stálého míchání necháme směs lehce zhnědnout. Ve vzniklém karamelu osmažíme dva hrubší plátky jablka (volíme raději tvrdší a kyselejší), lehce zalajeme vodou, provaříme a stáhneme z plotny. Kachní játra, která nesolíme ani jinak nekořeníme, osmažíme klasicky z obou stran na oleji. Na talíř klademe nejprve jablka s karamelem, na ně osmažená játra a nakonec porci posypeme na tenké plátky nakrájenými mandlemi. Servírujeme s čerstvým pečivem nebo toastem.


Losos na carský způsob

Suroviny:
150 g lososa
krevetky
rýže parboid
33% smetana
chřest
máslo
olivový olej
kaviár
hladká mouka
pomerančová šťáva
citron
koření na ryby
bílý pepř
sůl

Postup:
Filé z čerstvého lososa osolíme a okořeníme, obalíme v hladké mouce a opečeme z obou stran na olivovém oleji. Poté jej dáme péci asi na deset minut do trouby. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme rozmražené krevetky, pomerančovou šťávu, koření, vše promícháme s vařenou rýží parboid a zalejeme lehce třicetiprocentní smetanou. Směs podusíme tak, aby byla dostatečně hutná a dala se tvarovat. Na další pánvi si zlehka osmahneme chřest. Volíme chřest zelený, mražený, který už před přípravou nemusíme loupat. Na talíři chřest v půli překrojíme a z kousků vytvoříme uprostřed hvězdičku. Rýži, aby na talíři lépe vypadala, upěchujeme do vodou vypláchnutého malého hrnečku nebo bábovičky, a vyklopíme na chřest. Nahoru klademe upečeného lososa. Nakonec lákavou porci ozdobíme kaviárem, měsíčkem citrónu a podáváme.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.